Çorum‘da Hitit Uygarlığı Uygulama Ve Araştırma Merkezi Kuruldu

Çorum Hitit Üniversitesi bünyesinde ‘Hitit Uygarlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi‘ kuruldu. Hititlerin her yönüyle araştırılacağı merkez bugün düzenlenen toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı.

Anitta Otel‘deki tanıtım toplantısına Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan, Hitit Uygarlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Ünal, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, akademisyenler ve öğretim görevlileri katıldı.

Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan, merkezle birlikte Hititlerin evrensel düzeyde temsil edilmesi ve bu medeniyetin araştırılması noktasında ilk adımını attıklarını söyledi.

Üniversite bünyesinde Hititoloji bölümünün açılması için çalışmalar yürütüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Kılıçkaplan, merkezde Hititlerin tarihteki yerlerinden kullandıkları dile kadar her yönüyle araştırılacağını açıkladı. Hititlerin başkenti Çorum‘a Hititler‘in araştırılacağı bir merkez kazandırmanın en büyük hayali olduğunu anlatan Kılıçkaplan, merkezin kurulmasıyla birlikte bu hayali gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını sözlerine ekledi.

Hitit Uygarlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Ünal, Türkiye‘de kültüre olan ilginin gittikçe azaldığını söyledi. 1936 yılında Hititoloji bölümü kurulmasına rağmen halen arşiv oluşturulamadığına dikkat çekti. Hititler‘in yeterince sahiplenilemediğinin altını çizen Ünal, Hititlerin sahip olduğu eserlerin en kıymetli eserlerin Almanya‘da sergilendiğine işaret etti.

Tanıtım toplantısı Prof. Dr. Erksin Güleç, Yrd. Doç. Dr. Sedat Erkut, Çorum Müze Müdürü Dr. Önder İpek‘in katılımıyla yapılan ‘Hititler Yurduna Geri Dönüyor ve Hititler ile Türkiye‘ konulu panelin ardından sona erdi.

Kaynak: İHA