Türk Şirketinden Türkmenistan’A Otobanı

Türkmenistan’da inşaat alanında faaliyet gösteren Polimeks şirketi, 185 milyon avro değerinde otoban inşa etti. Başkent Aşkabat’ın güney bölgesinde inşa edilen Çandıbil yolu, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından hizmete açıldı.

Türkmenistan’da inşaat alanında faaliyet gösteren Polimeks şirketi, 185 milyon avro değerinde otoban inşa etti. Başkent Aşkabat’ın güney bölgesinde inşa edilen Çandıbil yolu, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından hizmete açıldı.

Açılış törenine, Polimeks’in Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca’nın yanı sıra devlet başkanı yardımcıları, yabancı misyon şefleri, Türk işadamları ve çok sayıda Türkmen vatandaşı katıldı. Berdimuhamedov’un açılış alanına gelmesiyle başlayan törende, halk oyunları gösterileri izlendi. Ardından Berdimuhamedov açılış kurdelesini keserek, resmi heyetle birlikte yolun yaklaşık bir kilometresini yürüdü. Türkmen lider Berdimuhamedov, yürürken inşaattan sorumlu yardımcısı Deryageldi Orazov’dan yol inşaatı hakkında bilgi aldı. Daha sonra Berdimuhamedov ve resmi heyet yolun geri kalan bölgesini otobüs ile geçti.

Türk şirketi, 185 milyon avroya mal olan proje kapsamında otoyolun yanı sıra tüm altyapı sistemleri ve çevre düzenlemesini de gerçekleştirdi. Toplam 33 kilometre uzunluğundaki yolun 29 kilometresi yapıldı. Porje kapsamında yolun kenarında 44 kilometre kanal, 298 kilometre granit bordür, 8 tane yaya alt geçidi, 2808 tane aydınlatma direği, 17 kilometre galeri, 4 köprü, 530 bin metre kara yeşil alan, 2 büyük fiskiye, 13 adet su rezervuarı, 48 klimalı, mağazası ve tuvaleti bulunan otobüs durağı inşa edildi. Ayrıca, yolun kenarlarında 17 bin ağaç, 1 milyon 345 bin küçük ağaç ve 52 bin 500 adet gül ekildi. Yolun 17 kilometresi 80 metre genişliğinde, 5,5 kilometresi 50 metre genişliğinde, 4 bin 500 kilometresi 15 metre genişliğinde ve 2 kilometresi 21 metre genişliğinde inşa edildi.

Çok sayıda Türk inşaat şirketinin kayıtlı bulunduğu Türkmenistan’da, bugüne kadar, Türk firmaları toplam 20 milyar dolar değerinde 600’ün üzerinde projeye imza attı.

Türk inşaat şirketlerinin en çok iş yaptığı ülke konumundaki Türkmenistan’da, bu yıl içerisinde 7 milyar dolar değerinde 102 dev proje hizmete açılacak. Bu bağlamda, 767 milyon dolar değerinde konut, okul, ticaret merkezleri gibi çeşitli sosyal amaçlı tesisler de teslim edilecek. 2010 yılında 4.8 milyar dolar değerinde 120‘ye yakın proje hayata geçirilmişti.