Huzurevi Sakini Dededen Torunlarına Oyuncak Sergisi

Adana Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kalan 64 yaşındaki Berdan Baykal’ın koleksiyonundan oluşan “Dededen torunlarına oyuncak” adlı sergisi açıldı.

Adana Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kalan 64 yaşındaki Berdan Baykal’ın koleksiyonundan oluşan “Dededen torunlarına oyuncak” adlı sergisi açıldı.

Yaşlılar Haftası etkinlikleri kapsamında Adana Kültür ve Sanat Merkezi’nde teşhir edilen yaklaşık bin parçalık ‘geçmişten günümüze’ oyuncak sergisini yediden yetmişe tüm davetliler beğeniyle gezdi.

Adana Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Vali İlhan Atış’ın eşi Birsen Atış’ın yanı sıra çok sayıda yaşlı ve çocuğun katıldığı organizasyonda emekli Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Berdan Baykal, yıllardır hobi olarak oyuncak, eski eşya, pul ve koleksiyonu ile ilgilendiğini söyledi.

Adana Huzurevi’ndeki mekânını bu ürünle müzeye adeta dönüştürdüğünü belirten Baykal, “Başta oyuncaklar olmak üzere antik eşyaları çok seviyorum. Çocukluğum da oyuncak diye bir şey görmedim. Kibrit kutusu, gazoz kapağı biriktirirdik. Bunun etkisiyle olsa gerek oyuncaklara ayrı bir merakım var.” dedi.

15 yıl önce memurluktan emekliye ayrılan iki çocuk babası Berdan Baykal, koleksiyonunun kendisinden sonra erkek torununa bırakacağını ifade etti. Dünya tatlısı torununun iyi bir insan olmasını istediğini bildiren Baykal, “Böyle özel hobileri olan biri genellikle iyi bir insan olur. Kötü düşünmeye vakti olmaz. Koleksiyonumun en büyük nedeni torunumdur. Çünkü ona bırakabileceğim çiftliğim falan yok. Tek mirasım ona tavsiye edebildiğim iyi duygular ve bu oyuncaklardır. İlerde bunlar hoşuna giderse onun çok daha güzellerini yapacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu. Oyuncak koleksiyonunun aynı zamanda kendisini yaşama bağladığını vurgulayan Baykal, maddi olarak kendisinin çocuklarına, çocukların da kendisine ihtiyaç duyacak bir durumun söz konusu olmadığını anlattı.

FUZULİ BİR İNSAN OLMAK İSTEMEM

“Bu dünyada fuzuli bir insan olarak görünmek istemem.” diye devam eden huzurevi sakini Baykal, oyuncak koleksiyonu ile geleceğe bir şeyler bırakmak istediğine dikkat çekti. Motosiklet çeşitlerinden otomobillere; ahşap elişi oyuncaklara kadar her çocuğun hayalini süsleyen koleksiyonunu özenle muhafaza ettiğini açıklayan Berdan Baykal, şöyle devam etti: “Huzurevi bu ürünlerle adeta müze gibi oldu. Buraya çok sayıda öğrenci ve vatandaş ziyarete geliyor. Öğleye kadar koleksiyonlarıyla öğleden sonra da antikacıları geziyorum. Emekli maaşımı bunlara harcıyorum. Benim için bu oyuncaklar paha biçilmez. Sadece para değil, aynı zamanda emek işidir. Örneğin; dağda bir çobanın sürüyü gezdirirken bıçakla yaptığı kağnın değeri gözümde çok büyüktür.” Adana Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Nurdan Kama ise kurumda barınan yaşlıların özel yetenek ve çalışmalarını değerlendirdiklerini söyledi. İki yıldır huzurevinde kalan Baykal’ın belgeli bir koleksiyoner olduğuna işaret eden Kama, “Baykal’ın çok sayıda koleksiyonu mevcut. Bizde kendisine huzurevinde kaldığı küçük evlerde bir odayı tahsis ettik. Baykal, tüm ürünlerini burada teşhir ediyor. Orada ziyaretçilerimiz eksik olmuyor. Berdan Bey’in yıllarca özenle sakladığı koleksiyonunu Yaşlılar Haftası’nda tüm kamuoyu ile paylaşmak istedik.” bilgisini verdi.

Programda Birsen Atış, Baykal’a günün anısına plaket verdi.