Bitlis’Te Tarihi Eserlerin Onarımı İçin Çalışmalar Devam Ediyor

Vali Nurettin Yılmaz, Bitlis’te turizme yönelik önemli projeler başlatıldığını belirterek, tarihi eserlerin onarımı için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Yılmaz, Bitlis’in, tarihi eserleriyle adeta bir yeryüzü cenneti konumunda olduğunu ifade etti.

Vali Nurettin Yılmaz, Bitlis’te turizme yönelik önemli projeler başlatıldığını belirterek, tarihi eserlerin onarımı için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Yılmaz, Bitlis’in, tarihi eserleriyle adeta bir yeryüzü cenneti konumunda olduğunu ifade etti.

Bitlis Kalkınma Vakfı, Bitlis Valiliği ve Bitlis Eren Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen Bitlis Kültür ve Turizm Formu bilgilendirme toplantısı, rektörlük binasında yapıldı.

Programda konuşan Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, ilde turizme yönelik önemli çalışmalar başlatıldığını belirterek, tarihi eserlerin onarıldığını ifade etti. Vali Yılmaz, şöyle dedi: "Hatibiye ve İhlasiye Medresesi, El-Aman Hanı, camiler, Bitlis ve Ahlat Kalesi‘nde onarımlar yaptık. Ahlat Selçuklu Mezarlığı ile ilgili çalışmalar yaptık. Bugün önemli bir kısmının bakım ve onarımı yapılmış. Özellikle kale restorasyonlarının acilen bitirilmesi lazım. Bitlis‘te Beşminare semboldür. Fakat tarihi Ulu Camiimizin içi fayanslarla döşenmiş. Bunun yakın tarihte ihalesini yapıp, camiyi onarıma alacağız. Şerefiye Camii‘nin onarımı devam ediyor. Bunlar ilimiz için çok önemli. Biz de gayretli bir şekilde çalışıyoruz.‘‘



Eren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. A. Mükremin Apaydın da Bitlis’in turizmine dikkat çekmek, turizmde yer alan kurum ve kuruluşları toplamak, turizmin sadece deniz, kum ve güneşten ibaret olmadığını, bunun yanında, turizmi tarihi kültürel olarak da yansıtmanın amaçlandığını belirtti. Apaydın, Kültür Turizm Formu‘nun da 3 Nisan 2011’de yapılacağına işaret etti.

Prof. Apaydın, 14 Mayıs’ta sektörün ileri gelenleriyle Bitlis’te bir gezi programı düzenleneceğini belirterek, "Nemrut, Ahlat, Adilcevaz, Selçuklu Mezarlıkları, han ve kervansaraylar gezilerek, turizm için gerekli olan faaliyetler başlatılacak. Bu turizm faaliyetleri bünyesinde Ahlat 1071 Panorama Müzesi Projesi çalışmaları başlatılacak. Bu projenin amacı, Bitlis’teki turizm potansiyelini çoğaltmak, çeşitli yenileme (restorasyon) çalışmaları yapmak, gerçekleştirilmesi düşünülen projeler için altyapıyı oluşturmak olacak." diye konuştu.

Toplantıya Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, BİKAV Yönetim Kurulu Üyesi Beşir Ceylan, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, Rektör Yardımcısı A. Mükremin Apaydın katıldı.