Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ankara Palas‘ta Gerçekleşen Nevruz Kutlamalarına Katıldı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Dünyaya bugün bir barış mesajı iletiyoruz. İstiyoruz ki; bugün Libya‘da olan kardeşlerimiz de, Bahreyn‘dekiler de, Yemen‘dekiler de, Irak‘takiler, Kırgızistan‘dakiler, bütün bu coğrafyadakiler de diğer kardeşlerimizle birlikte Nevruz‘u coşku içinde kutlasınlar" dedi.

Ankara Palas‘ta gerçekleşen Nevruz kutlamasına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ankara‘daki yabancı öğrencilerin temsilcileri, bakanlık mensupları,TÜRKSOY, yabancı öğrenciler temsilcileri ve yabancı misyon şefleri katıldı.

Davutoğlu, Nevruz‘un insanlık tarihinin en kadim geleneklerinden biri olduğunu, hemen hemen her toplumda, hangi coğrafyaya gidilirse gidilsin her yerde baharın başlangıcı, doğanın yeniden doğuşu anlamında insanlara ilham verdiğini belirtti.

Davutoğlu, bütün eski medeniyetlerde Akdeniz‘de, Avrasya‘da, Çin‘de, Latin Amerika‘da her yerde baharın başlangıcı insanlığın doğa içinde kendisini tekrar keşfetmesi anlamında özel bir yer kazandığını belirterek, "Bu özel anlama belki de en yaygın coğrafi alanda tek bir günde kutlama anlamında bayram niteliği kazandıran bir diğer husus ise Nevruz Bayramı‘dır. Bütün Avrasya‘da özellikle de Türk coğrafyasında, Avrasya coğrafyasında, Mezopotamya, İran havzasında Nevruz 21 Mart‘ta kutlanır. Bu köklü bir

gelenektir ve özel anlamlar ifade eder" ifadelerini kullandı.

Nevruz‘un birinci anlamının doğanın yeniden doğuşu anlamında bir hasat ve bereket döneminin başlangıcı, şükür bayramı olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Böylece insanlar doğayla tekrardan buluşmak, bütün o hasat dönemini yaşamak itibariyle kendilerini yeniden doğmuş hissederler. Bu çerçevede, bir çok bayramı da görüldüğü gibi bir yıllık bir muhasebe imkanı verir. Hem coşkuyla yeni bahar karşılanır, hem de insanlar o yıl içinde bütün geçmişi geçmiş yılı muhasebe ederler, gelecek yıla da hazırlanırlar. onun

içinde bütün bu geleneklerde kavim döneminde bazen Nevruz yılbaşı anlamında da kullanılmıştır" dedi.

Doğa ile karşılaşan insanın ilk karşılaşacağı şeyin sevgi olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Çünkü doğada hangi açıdan bakarsanız bakın, doğadaki bütün unsurlar ilahi kudretin muhabbetini yansıtırlar" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, Nevruz‘un değişik coğrafyalarda yaşayan insanların kalpleri, gönüllerini birleştirdiğini ifade ederek, onun için Nevruz‘u tam bir kardeşlik coşkusu içinde kutladıklarını söyledi.

Davutoğlu, "Dünyaya şunu ilan edecekler; Nevruz barış demek ve bu coğrafyada yaşayan insanlar barışı doya doya hissetmek istiyorlar" diye konuştu.

Geçen yıl Türkiye‘nin de içinde bulunduğu bir girişimle Nevruz‘un BM günü olarak tescil edildiğini anımsatan Davutoğlu, bu coşkuyu bugün ABD, Avusturya ve Brezilya gibi birçok dost ülkenin büyükelçileri ile birlikte kutladıklarını belirterek, "Dünyaya bugün bir barış mesajı iletiyoruz. İstiyoruz ki; bugün Libya‘da olan kardeşlerimiz de, Bahreyn‘dekiler de, Yemen‘dekiler de, Irak‘takiler, Kırgızistan‘dakiler, bütün bu coğrafyadakiler de diğer kardeşlerimizle birlikte Nevruz‘u coşku içinde kutlasınlar"

dedi.

Yabancı Öğrenci Birliği Başkanı Ali Ekber Rıza, Nevruz‘un toprağın dirilme mevsimi olduğunu hatırlatarak, aynı zamanda baharın müjdecisi olduğunu söyledi.

Türksoy Genel Sekreteri Düosen Kaseinov, Dede Korkut‘un Nevruz duasını söyledi.

Davutoğlu, konuşmasının ardından konukevinin balkonunda hazırlanan Nevruz ateşini davetlilerle birlikte yaktı ve ateş üzerinden atladı.

Kaynak: İHA