Ataol Behramoğlu‘na Onur Ödülü

14. Altın Portakal Şiir Sempozyumu‘nun Onur Ödülü, ünlü şair Ataol Behramoğlu‘na verildi.

14. Altın Portakal Şiir Ödülü etkinlikleri, yazın dünyasının önemli isimlerini edebiyatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. Etkinliklerin ikinci gününde ‘Emirhan Oğuz Şiiri‘ ve ‘Myndos Geçişi‘ başlıklı sempozyum Antalya Kültür Merkezi (AKM) Perge Salonu‘nda gerçekleştirildi. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) Başkan Vekili Dr. Arif Bulut, Altın Portakal Şiir Ödülü etkinliklerini zenginleştirerek kentin farklı noktalarına yaydıklarını söyledi. Her yıl büyüyerek yoluna

devam eden etkinliklerin, gelecekte ‘Antalya Edebiyat Günleri‘ne dönüşmesini hedeflediklerini belirten Bulut, ‘Nida‘ adlı şiir kitabıyla 2011 Altın Portakal Şiir Ödülü‘ne layık görülen şair Ahmet Telli‘ye ve bu yıl Onur Ödülü‘nün sahibi olan şair Ataol Behramoğlu‘na ödüllerini takdim etti.

Açılış konuşmalarının ardından 2010 yılında Myndos Geçişi adlı şiir kitabıyla Altın Portakal Şiir Ödülü‘nü alan Emirhan Oğuz‘un ‘Karanlığın içinde kireç badanalı ev‘ şiiri üzerine hazırlanan 23 dakikalık film gösterildi. Daha sonra Emirhan Oğuz‘un şiir anlayışının ele alındığı sempozyumun ilk oturumuna geçildi. Ahmet İnam, Refik Durbaş, Betül Dünder ve Ali Ayçil‘in konuşmacı olarak katıldıkları ilk oturumu, edebiyat eleştirmeni ve yazar Doğan Hızlan yönetti. Genç okurlara her fırsatta, klasik şiirlerin

yanı sıra kendi dönemlerinin şairlerini de okumaları yönünde salık verdiğini belirten Hızlan, "Emirhan Oğuz‘un şiirini beğendik ki ödül verdik. Ama ben ödülden sonra onun şiirlerini daha çok sevdim. Emirhan Oğuz‘un şiirlerinin acelesi yok. Birçok şairin kitapları çok sonraları basıldı. Yahya Kemal‘in kitapları o öldükten sonra çıktı. Emirhan Oğuz‘un da şiiri edebiyatımızda hak ettiği yere gelecektir" dedi.

Sempozyumun ikinci oturumunda ise Cevat Çapan, Ahmet Telli ve İsmail Mert Başar konuşmacı olarak yer aldılar. Ahmet İnam‘ın yönettiği oturumda konuşmacılar, Emirhan Oğuz şiiri ve ‘Myndos Geçişi‘ adlı kitabı üzerine sunumlar yaptılar. Cevat Çapan‘ın yönettiği son oturumun konuşmacıları ise Çiğdem Sezer, Mustafa Bayram Mısır ve Faris Kuseyri oldu. Sempozyum, Emirhan Oğuz‘un yaptığı değerlendirme konuşmasıyla sona erdi.

Kaynak: İHA