Iğdır‘da 18 Mart Şehitleri Anma Günü Ve Çanakkale Zaferi‘nin 96. Yıldönümü Töreni

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi‘nin 96. yıldönümü dolayısı ile Iğdır‘da bir tören düzenlendi.

Iğdır‘da Zübeyde Hanım Bulvarı‘ndaki Atatürk Anıtı önünde ve Şehit Mehmet Çavuş Anıtı‘na çelenk konulmasıyla başlayan tören, saygı atışıyla devam etti. Buradaki törene, Iğdır Vali vekili Türker Çağatay Halim, Iğdır Garnizon Komutanı Albay Hasan Nevzat Taşdeler, Belediye Başkanı Vekili Ahmet Adıyaman, kamu-kurum amirleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Iğdır Kültür Sarayı‘nda devam edilen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı‘nın okunması ile başladı. Burada açılış konuşması yapan Şehit ve Gazi Aileleri Derneği Başkanı Kamber Güzelkaya, 18 Mart 1915 tarihinden yapılan Çanakkale Savaşı‘nın yüzyıllar boyu dünya coğrafyasının büyük bir bölümüne adaletle hükmeden Türk ulusunun dünyada adeta var oluş mücadelesi olduğunu söyledi. Güzelkay, "Birinci Dünya Savaşı‘nda, Çanakkale muharebesinin ayrı bir önemi vardır. Çünkü Çanakkale Savaşı yaşam hakkını şerefi ile elde eden büyük Türk milletinin yok olan özgürlük ve bağımsızlığını yeniden kazanabilmesi için emsali görülmemiş bir kahramanlık destanıdır" dedi.

Günün anlam ve önemini slayt gösteri eşliğinde anlatan 5. Hudut Alay Komutanlığı‘nda görevli Piyade Üsteğmen Hıdır Dönmez, geride bırakılan yüzyılın başında topraklarımızda Türk ve dünya tarihinde ender rastlanan bir savaş yaşandığının vurgu yaparak, Çanakkale Savaşı, Türk ve dünya tarihinde bir dönüm noktası olduğunu kaydetti. Dönmez, "Bu savaşta Türk askeri devrin en güçlü donanmasını ve ordularını, her türlü imkansızlığa rağmen kanını akıtarak, canını vererek mağlup etmiş Çanakkale‘nin geçilemeyeceğini tüm dünyaya haykırmıştır. Çanakkale milli mücadelenin başlangıcı için ilk kıvılcımın çakıldığı direnişin başladığı, düşmana ilk kez dur denilebildiği yer olması açısından önemlidir. Bugün bir askerimizin şehit olduğu haberini aldığımızda milletçe ne kadar üzüntü duyduğumuz hepinizin malumudur. Bu Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren hayrete ve tebrike değer bir misaldir. Emin olmalısınız ki. Çanakkale muharebesini kazandıran bu yüksek ruhtur. Şehitlerimiz, binlerce yıldan beri vatan, millet ve özgürlük için canlarını feda ettiler. Gazilerimiz kanlarını akıttılar. Onlar Türklüğün onur ve itibarını şerefle korurken destanlaştılar anıtlaştılar" şeklinde konuştu.

Program, izleyenlere duygulu dakikalar yaşatan ‘Çanakkale destanı‘ adlı oratoryo sahnelenmesi ile sona erdi.

Kaynak: İHA