Meme Kanserin Tanısı Konan Kadınların Yüzde 70‘İ 50 Yaş Üzerinde

Bayanlarda görülen Meme Kanserinde ileri yaşın önemli bir risk faktörü olarak görülürken, meme kanseri tanısı konan kadınların yüzde 70‘i 50 yaş üzerinde. Bu nedenle, 50 yaş üzerindeki her kadının, mutlaka yılda bir defa hekime başvurarak muayene olması ve meme filmi çektirmesi gerekiyor.

Bayanlarda görülen Meme Kanserinde ileri yaşın önemli bir risk faktörü olarak görülürken, meme kanseri tanısı konan kadınların yüzde 70‘i 50 yaş üzerinde. Bu nedenle, 50 yaş üzerindeki her kadının, mutlaka yılda bir defa hekime başvurarak muayene olması ve meme filmi çektirmesi gerekiyor.

Tekirdağ‘ın Çorlu ilçesinde Sağlık Grup Başkanlığı ve Toplum Sağlığı Merkezi‘nce halk eğitimleri kapsamında öğrencilerin annelerine ‘Meme Kanseri‘ konusunda seminer verildi. Seminerde, kadınların kendi kendilerine meme muayenesini nasıl yapacakları ve Meme Kanseri hakkında bilgi verildi.

Meme Kanserinin tanımını yapan sağlık eğitimcisi Hatice Temel, ‘‘Meme, süt bezleri ve burada üretilen sütü meme başına taşıyan kanallardan oluşur. Bu süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin, kontrol dışı olarak çoğalmaları ve vücudun çeşitli yerlerine giderek çoğalmaya devam etmelerine meme kanseri denir. Bazı özellikleri taşıyan kadınlarda, meme kanserinin daha sık görüldüğünü biliyoruz. Bu özelliklere risk faktörleri diyoruz. Bu risk faktörlerini taşıyan kişilerin mutlaka meme kanserine yakalanacakları söylenemez. Sadece, bu faktörleri taşımayanlara göre, daha fazla meme kanserine yakalanma olasılıkları var. Bu faktörleri taşımayan kişiler de meme kanserine yakalanabilirler. Meme kanserine yakalanan kadınların yarısı, bu risk faktörlerini hiç taşımamaktadır. Bu nedenle, risk faktörlerinin taşımayan kişiler de olağan kontrollerini yaptırmalıdırlar.‘‘ dedi.



Meme kanserine yakalanmada yaş sınırı hakkında da bilgi veren Temel, Meme Kanserinde, ileri yaşın önemli bir risk faktörü olduğunu belirtti. Yeni meme kanseri tanısı konan kadınların yüzde 70‘inin 50 yaş üzerinde olduğuna işaret eden Temel, "Diğer bir deyimle, yaşı 50 yaş üzerinde olan kadınlarda meme kanseri görülme sıklığı, yaşı 50 yaşın altında olan kadınlardan 4 kat daha fazladır. Bu nedenle, 50 yaş üzerindeki her kadın, mutlaka yılda bir defa hekime başvurarak muayene olmalı ve mamografi dediğimiz meme filmini çektirmelidir. Daha önce meme kanseri geçirmiş ve tedavi olmuş kadınlarda, diğer memede kanserin gelişme olasılığı normal kadınlara göre 3-4 kat daha fazladır. Örneğin, kız kardeşi veya annesi meme kanserine yakalanan bir kadının, meme kanserine yakalanma riski, diğer kadınlardan 2-5 kat daha fazladır. Bu kadınlar daha sık ve dikkatli izlenmelidir. Bu şekilde sorunları olan kadınlar, meme kanseri genetik danışmanlığının yapıldığı kliniklere başvurarak risklerini hesaplattırmaları gerekir. Eğer aile geçiş riski yüksek bulunursa, genetik testi yaptırmalıdırlar. Polikliniklerde bu hizmet verilmektedir.‘‘

Alkol alan kadınların meme kanserine daha çabuk yakalandığına dikkat çeken Temel, alkolün Meme Kanserine etkisi hakkında da öğrenci annelerine bilgi verdi. Hatice Temel, ‘‘Fazla alkol alan kadınlarda, almayan kadınlara göre risk nispeten artmaktadır. Günde 3 bardak yüksek dereceli alkol içen bir kadının meme kanserine yakalanma riski, hiç içmeyen kadına göre 2 kat daha fazladır.‘‘ diye konuştu.