Özbekistan Gümrük Kapılanı Modern X-Ray Cihazlarıyla Donatıyor

Özbekistan Gümrük Kapılanı Modern X-Ray Cihazlarıyla Donatıyor


Orta Asya’daki tüm ülkelerle sınırı olan tek ülke konumundaki Özbekistan, gümrük kapılarını modern X-Ray(röntgen) cihazlarıyla donatıyor. Yeni cihazlarla 40 ton yükü olan bir TIR’ın kontrolü 4 dakikaya iniyor.

Japonya hükümetinin yaklaşık 5 milyon 600 bin dolarlık finansman desteği sağladığı projeyle Özbekistan’ın en hareketli gümrük kapılarına araç üstünde monteli seyyar modern X-Ray cihazları yerleştirilecek.

Özbek ve Japon tarafı projenin son aşamasını görüşmek üzere Özbekistan Gümrük Komitesi’nde bir araya geldi. Görüşmede ilk konuşmayı yapan Komite Başkanı Zahid Dusanov, bu işbirliğiyle sınır kapılarını bundan böyle en modern cihazlarla denetleme imkânı yakalayacaklarını söyledi. Özbekistan’ın bu teknolojiyi kullanan ender ülkelerden biri olduğunu da dile getiren Dusanov, öncelikli hedeflerinin sınırlardaki geçişleri hem güvenli ve hem de hızlandırmak olduğunu kaydetti.

Japonya’nın Özbekistan Büyükelçisi Kuroda Yoshisa ise bu projenin bölgenin istikrar ve huzuruna da katkı sağlanılacağını kaydetti. Bu son teknolojiyle, sınırları, silah ve uyuşturucu gibi huzur bozucu amaçlar doğrultusunda kullanmak isteyenlere büyük bir darbe vurulacağını da belirten Japon Büyükelçi, cihazların gümrüklerdeki işleri çabuklaştırarak ekonomik açıdan da önemli bir avantaj sağlayacağını kaydetti.

Daha sonra Japon Büyükelçi Yoshisa, yeni cihazların finansmanıyla ilgili resmi evrakları Özbekistan Gümrük Komitesi Başkanı Dusanov’a teslim etti.

Yeni X-Ray cihazlar ilk etapta Özbekistan’ın en hareketli gümrük kapılarına yerleştirilecek . Konuyla ilgili bilgi veren Özbekistan Gümrük Komitesi yetkililerinden Abdısabır Saidov, yeni cihazların sınır kapılarındaki araç geçişlerinde büyük bir rahatlama getireceğini dile getirdi.

Daha önce 7-8 saat süren 40 tonluk bir TIR’ın kontrol süresinin yeni cihazlarla 3-4 dakikaya ineceğini belirten Saidov; “Bu hem işlerimizi çabuklaştırıyor, hem de sınırlardaki araç yığılmasının önüne geçiyor. Ayrıca uyuşturucu, silah ve patlayıcı gibi maddelerin çok çabuk bulunmasına imkân sağlıyor.” diye konuştu.

Yeni cihazların öncelikle hareketli kara yolundaki gümrük kapılarına yerleştirildiğini belirten Saidov, 2012’de ise bu cihazların Özbekistan üzerinden diğer bölge ülkelerine bağlanılan demir yolu güzergâhlarına konulacağını kaydetti.

Röntgen ışınlarıyla çalışan cihaz araçları ters U şeklindeki hareketli kolu ile tarıyor. Araç kocaman TIR’ları 3-4 dakikada tarayarak kontrolü tamamlıyor. Bilgisayar başındaki görevli ise X-Ray aracının aktardığı görüntüleri bilgisayar başında rahatlıkla takip edebiliyor.