Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü‘ne onay çıktı

Türkiye’de ilk defa yüksek lisans düzeyinde Kürtçe eğitim vermeye başlayan Mardin Artuklu Üniversitesi, şimdi de 4 yıllık lisans düzeyinde eğitim verecek. 2010 yılında, Mardin Artuklu Üniversitesi ve Yüksek Öğretim Kurumu’nu karşı karşıya getiren Kürt Dil



“Bir dilin asimile edilmesi ve yasaklanmasının neye mal olduğunu hepimiz gördük ve görüyoruz. Bu bölümlerin açılması ile bu enstitülerin açılması ile bu dil yok kabul edilmekten var olduğu kabulüne yönelik olduğu ortaya çıktı. Devletin resmi mercileri artık buna onay vermiş oldular. Tabii hala Kürt dili ile yapılacak olan eğitimin, ülkenin birlik ve beraberliğine zarar mı getireceği yoksa yarar mı getireceği tartışılmakta. Buna karşı çıkanlar Kürt dilinin üniversitelerde veya genel manada eğitim dili olarak kullanılmasının ülkeyi bölebileceğine ilişkin endişeler taşımakta. Oysa biz bu bir yıllık kısa bir süre içinde geçirmiş olduğumuz enstitü tecrübesinden de yola çıkarak emin bir şekilde diyebilirim ki bu dilin eğitimde kullanılmasının ülkeyi bölmeye parçalamaya ilişkin en küçük bir etkisi yoktur. Bilakis farklı kökenlere mensup vatandaşlarımızı, insanlarımızı daha da birbirine bağlamaya birbirleri ile kenetlemeye yönlendirecektir diye düşünüyorum. Resmi anlamda resmi bir kurumda verdiğimiz Kürtçe Yüksek Lisans derslerinden Türkiye hiç bir zarar görmedi. Bilakis her kesimden takdir edici tutumlar, davranışlar söz konusu olmuştur.”

Yıldırım, üniversiteye bağlı Yaşayan Diller Enstitüsü bünyesinde yer alan Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı‘nda görevli öğretim üyelerinin, Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü‘nde de görevlendirilmesi sağlanarak, 2011-2012 eğitim öğretim yılında bu bölüme ilk etapta 30 öğrenci alınması için YÖK’e başvurduklarını sözlerine ekledi.