Prof. Işıkara, çok yüksek deprem riski taşıyan bölgeleri açıkladı

Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Türkiye‘de deprem riski çok yüksek olan bölgeleri ilk defa açıkladı. Uzun süredir üzerinde çalıştığı haritayı kamuoyuyla paylaşan Işıkara‘ya göre bu bölgeler Marmara, Saroz Körfezi, Bal



‘17 AĞUSTOS DEPREMİNİN FATURASI 24 MİLYAR DOLAR‘
Konuşmasına, "Afetler artık bizim kaderimiz olmasın. Bunun bir şekilde önüne geçmemiz gerekiyor." diye başlayan Prof. Işıkara, 1939 ve 17 Ağustos 1999 depremlerinde 60 bine yakın insanın hayatını kaybettiğini söyledi. Sadece 40 bin kişinin Erzincan depreminde öldüğünü vurgulayan Ahmet Mete Işıkara, "Diğer depremleri de katarsanız, hayatını kaybedenlerin sayısı 100 bine yakın. Bunun yanında ekonomik kayıplar da çok ağır. Sadece 17 Ağustos depreminin Türkiye‘ye faturası 24 milyar dolar. 2001 yılındaki ekonomik krizin başlangıç noktası o depremdir." şeklinde konuştu.
Proje kapsamında öğretmen, din adamları, muhtarlar ve toplum destekli polislerin eğitileceğini aktaran Işıkara, eğitimlerin mahalle düzeyine kadar indirileceğini söyledi. Marmara Bölgesi‘nde yaşanabilecek bir depremle ilgili soru üzerine ise, "Ne zaman deprem olacak?" sorusuyla çok karşılaştığının altını çizerek, buna hiç cevap vermediğini ifade etti. İlk defa Balıkesir‘de cevap vereceğini söyleyen Prof. Işıkara, "Türkiye‘nin her yerinde, her zaman büyük bir deprem olabilir. Burada işaret ettiğim noktalar, olasılığı en yüksek bölgelerimiz." dedi. Balıkesir‘de 1898‘den beri büyük deprem olmadığını kaydden Işıkara, şunları söyledi. "Ancak Savaştepe ilçesi, irili ufaklı birçok sarsıntının yaşandığı bir yer. Balıkesir‘i etkileyecek potansiyel bir kaynak. Deprem olması halinde İstanbul‘u önemli derecede etkileyecek potansiyel yerler var. Biri Gemlik; buradaki bir sarsıntıyı, Gölcük depremi gibi hissederiz. Marmara‘da büyük bir deprem söz konusu değil."