İGED: Mısır, Libya ve Tunus’ta yaşanan gerginlik yeni fırsatlar sunacak
İstanbul Genç İş adamları Derneği (İGED) Başkanı Hüseyin Ataol, Afrika ve Ortadoğu pazarlarının Türkiye için büyük önem taşıdığını belirterek, “Türkiye olarak tarihten günümüze bu coğrafyayı iyi tanıyoruz. Bölgede yaşanan sorunlar kalıcı değil. Türk İş ad
"TÜRKİYE AFRİKA KITASININ PARLAYAN YILDIZI OLDU"
2010 yılında 60 yurt içi ve yurt dışı iş gezisi ve programında 600 iş adamıyla program düzenlediklerini anlatan İGED Başkanı Hüseyin Ataol, “10 ülkeye iş adamlarımızla seyahatler düzenledik. Bu seyahatlere katılan firmalar genelde KOBİ ölçeğinde. KOBİ’ler artık mahallenin ve geleneksel pazarların dışına çıkmaya başladı. Geleneksel pazarlar yerine kimsenin gitmeye cesaret edemediği ülkelere Türk girişimciler ihracat yapıyor. Türkiye’nin özellikle Afrika’da çok büyük itibarı var. Afrika pazarına giren pek çok firma kısa zamanda meyvelerini toplamaya başlıyor. 2011 yılı için iş seyahatlerinin sayısını da artıracağız. Dışa kapalı ekonomik yapıya sahip Afrika ve Ortadoğu ülkeleri piyasa riski bakımından da çok avantajlı konumda. İş seyahatlerinden elimiz boş döndüğümüz ülke yok. Genç iş adamları artık sadece kendi mahallesinde değil tüm dünyada iş yapmaya başladı. Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ticaret son 3 yılda 3 kat artış göstererek 6 milyar dolardan 18 milyar dolara çıktı. Bu dönemde Türkiye‘den Afrika‘ya yapılan ihracat ise 2.5 milyar dolardan 9 milyar dolara yükseldi. Türkiye Afrika kıtasının parlayan yıldızı haline geldi.” dedi.
GENÇLER İRAN’A BOT NİJERYA’YA TELESKOP SATIYOR
İGED üyesi iş adamlarının tüm dünyaya mal sattığını anlatan Ataol, “Vual Tekstil Rusya Ukrayna, Fransa, iran ve Suriye’ye Kumaş satmaya başladı. Arda Muhendislik, Irak, iran, Libya ve Nijerya’ya pleymut, inşaat demiri, teleskop direkleri, yangın merdivenleri satıyor. Polikim Kimya, Zambiya, Türkmenistan, Nijerya, ırak, İran, Özbekistan, Azerbaycan ve Kosova’ya Oto tamir boyaları satıyor. Galata Merine, Irak, Suriye, Azerbaycan ve İran’a Zodyak botlar, dalış malzemeleri, zıkkımlı dalış malzemeleri satıyor. Ebru Tekstil ise Ukrayna ve Rusya’ya tekstil ürünleri satıyor.” diye konuştu.
Türkiye İç pazarında zorlu bir rekabet ortamı bulunduğunu anlatan Ataol, “Genç iş adamları ve KOBİ’ler ayakta kalmak ve büyümek için dış pazarlara açılmak zorunda. Mısır, Libya ve Tunus’ta yaşanana benzer sorunlar dünyanın her ülkesinde yaşanabiliyor. Biz dernek olarak genç iş adamlarına riskli pazarlarda nasıl ticaret yapılacağını anlatan eğitimler veriyoruz. İş adamlarımız bu pazarlara açıldığında nasıl davranması gerektiğini biliyor. 2010 yılında bin 600 girişimciye eğitim verdik. Son yıllarda İngilizce yanında Çince Arapça, Fransızca eğitimlerine de talepler var.” dedi.