Ulaştırma Bakanı Yıldırım: Balıkesir‘deki bölünmüş yol miktarı 8 yılda 3.5 kat arttı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Balıkesir‘i Edremit körfezine bağlayan 74 kilometrelik Balıkesir-Havran bölünmüş yolun temel temel atma törenine katıldı. Balıkesir‘e yapılan bölünmüş yollar için 650 milyon lira harcandığı belirten Bakan Yıldırım, "Balık

Ulaştırma Bakanı Yıldırım: Balıkesir‘deki bölünmüş yol miktarı 8 yılda 3.5 kat arttı


Ulaştırma Bakın Yıldırım, bazı açılış ve temal atma törenlerine katılmak üzere sabah saatlerinde Balıkesir‘e geldi. Bakan Yıldırım, sabah saatlerinde Bandırma ilçesinde balıkçı barınağının açılış törenine katıldı. Daha sonra Balıkesir-Bandırma bölünmüş yolunun açılışını gerçekleştirdi. Bakan Yıldırm öğleden sonra ise Balıkesir Havran körfez bölünmüş yolunun temelini attı.

Balıkesir-Havran yolu Karagedik mevkiinde düzenlenen törene AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Millitvekili Ahmet Edip Uğur, AK Parti milletvekilleri İsmail Özgün, Ayşe Akbaş, Ali Osman Sali, Vali Yılmaz Arslan, Belediye Başkanı İsmail Ok, Balıkesir Üniversitesi (BAÜ Rektörü Prof. Mahir Alkan, Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turan, ilçe belediye başkanları, daire müdürleri ve diğer yetkililer katıldı.

Bakanı Yıldırım, törende yaptığı konuşmada Körfez Havaalanı Terminali‘nin ihalesinin yapıldığını ve kısa sürede bitirileceğini, Organize Sanayi Bölgesi karşısındaki Lojistik Merkezi‘nin de temelinin 1- 2 ay içerisinde atılacağını söyledi. Balıkesir- Edremit yolu üzerinde yapımına başlanan 74 kilometrelik ve 70 milyon liraya mal olacak Balıkesir Havran Körfez bölünmüş yolun temelini atan Bakan Yıldırım, 8 yılda Balıkesir‘de ulaşım ve yol hizmetlerini 3.5 kat artırdıklarını kaydetti.

Balıkesir‘de bugün katıldığı üçüncü program olduğunu ifade eden Yıldırım, "Artık açılacak yapılacak işler o kadar çoğaldı ki bunların hepsine yetişmek mümkün değil. Başbakan‘ımız açılışları 100‘er 200‘er yapmaya başladı. Bir liste yapıyor, 100 eser, 150 eser, 500 trilyon, 800 trilyon maşallah. Hizmet gani. Memlekette çalışan, üreten bir Türkiye var. Kimin için sizler için, insanlarımızın rahatlığı için. Hayatını kolaylaştırmak için, yollarda zaman kaybını önlemek için, trafik emniyetini sağlamak için. Balıkesir‘de 2 yıl önce geldiğimde yollarla ilgili şikayet vardı. Hakikaten de baktık ki Balıkesir‘de her tarafta çalışmalar yapılıyor, ama hepsi de yarım ilerlememiş. Balıkesir‘e özel bir önem verdik. İlk önce Balıkesir-İzmir yolu, Balıkesir-Susurluk-Bandırma Bursa yolunu süratle yaptık hizmete açtık." dedi.

Balıkesir‘in iki denize açılan turizm, tarım, ticaret bakımından önemli bir il olduğuna dikkat çeken Bakan Yıldırım, yılda 100 bin yabancı, 2 milyondan fazla yerli turistin ili ziyaret ettiğini kaydetti. Bunun yeterli olmadığını vurgulayan Ulaştırma Bakanı, "Çok daha fazlası olması lazım. Balıkesir‘in buna kabiliyeti, potansiyeli var. Buralara insanların gelmesi için yolların güzelce yapılmış olması lazım, havaalanı bağlantısı olması lazım, demir yollarının, deniz limanlarının geliştirilmesi lazım. Onun için biz medeniyet yoldadır dedik yollara düştük." diye konuştu.
Yolların yapımına süratle devam ettiklerini belirten Bakan Yıldırım, şöyle devam etti: "Türkiye‘de 15 bin kilometre bölünmüş yol yapacağız dedik herkes tebessüm etti. Bakın 79 yılda 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapıldı bu memlekette. Biz bunun üzerine 8 yılda 14 bin kilometre yapıp hizmete soktuk. İşte hizmetin adı bu. Balıkesir‘de de durum farklı değil. Balıkesir‘de de bölünmüş yol miktarı 3.5 kat artmıştır. Nereden nereye. Balıkesir-Havran yolu, bu yol çile yolu. Bilhassa yaz aylarında burada trafik adım adım gider, tatile gelenler, körfeze gelenler, körfezden Balıkesir‘e gelenler büyük sıkıntı çekerlerdi. Şimdi bu yola da başladık. Yüklenici firma Makyol, yolun vaktinden önce bitirileceğini söyledi. Balıkesirliler adına biraz daha önceye alırsa memnun oluruz. Koca Seyit‘in torunları bu yolu çok bekledi, onları daha fazla bekletmeyelim. Balıkesir‘e 8 yılda ulaşım için, yollar için 650 trilyon harcama yapmışız. Helali hoş olsun, Balıkesir‘e daha fazla da harcarız."

Körfez Havaalanı‘nın inşaatının biterek uçuşlara başlandığını hatırlatan Bakan Binali Yıldırım, terminalin ihaleye çıkacağını, projelerinin bittiğini aktardı. Demiryolları Lojistik Merkezi‘nin de ihalesinin bittiğini söyleyen Bakan Yıldırım, "İnşallah her şey yolunda gider 1- 2 ay içerisinde onun da temelini atıyoruz. Buradan 1- 2 sene sonra otoyolu da göreceksiniz. Balıkesir, yolların birleştiği, kesiştiği bir vilayetiniz oluyor. Bu otoyolun temelini 1- 2 ay önce Gebze‘de attık. Bu yol İzmir‘den de başlayacak demiştik pazar günü İzmir‘de de temelini atıyoruz. İki taraftan başlayıp inşallah 4 senede köprüsü otoyolu dahil hizmete açacağız. Bu civarda yaşan 30 milyon vatandaşımıza beş vilayetimize hizmet edecek, İzmir‘den İstanbul‘u 3.5 saate indirecek büyük bir proje. Bu proje şu anda Avrupa‘da 1., dünyada 5. büyük proje. 11 katrilyonluk proje devletin kasasından da beş para çıkmadan yap-işlet-devretle gerçekleştireceğimiz bir proje. Türkiye nereden nereye geldi. 70 sente muhtaç olan bir ülkeden şimdi Avrupa‘nın en büyük projesini bile yap-işlet-devretle yapabilen bir Türkiye var. Bu nasıl oldu, milletle oldu, sizlerle oldu. her şeyden önemlisi başımızda bu ülke sevdalısı dünya lideri Başbakanımız Recep Tayip Erdoğan var." şeklinde konuştu.

Törende yüklenici firma Makyok Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Çebi, projenin normal şartlarda 2013 yılının haziran ayında bitirilmesi planlandığını belirterek, 2012 yılının sonu itibariyle bitirmeyi taahhüt etti. Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım ve bereberindekiler hazırlanan butona basarak yolun temelini attı.