Selçuk Üniversitesi 20 işsiz gence ‘çiftlik muhasebe veri ağı‘ eğitimi verdi

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Uygulama Araştırma Merkezi’nin yürüttüğü “Çiftlik Muhasebe Sistemi Elemanı Yetiştirme Projesi” kapsamında 20 işsiz genç, çiftlik muhasebe veri ağı konusunda eğitildi. Türkiye İş Kurumu Konya İl Müdürlüğü’nün d



Selçuk Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cennet Oğuz, Türkiye’de AB Ortak Tarım Politikası’na uyum yükümlülüğü bulunduğunu belirtti. Mevcut tarımsal yapı durumu ve dünya tarımındaki gelişmelerin dikkate alındığını dile getiren Oğuz, 2000 yılından itibaren tarımda yeniden yapılanmaya gidildiğini vurguladı.

Bu kapsamda Çiftlik Muhasebesi Veri Ağı Sistemi geliştirildiğini hatırlatan Oğuz, "Bu amaçla tarımsal veri tabanını kullanan tarım bilgi sisteminin kurulması öngörüldü. Tarım Bakanlığı bu amaçla pilot bir çalışma başlattı. 9 ilde uygulanan bu muhasebe sistemi gelecek yıllarda ülkemizde yaygınlaşacak. Çiftçilerin gönüllü olarak katılımını esas alan bu kayıt sisteminde, kayıt tutan işletmelere 2010 yılında 300 TL destek verildi." dedi.
Şu anda kendine özgü hesap planı ve hesaplama yöntemi olan bu muhasebe sistemini uygulayacak eleman eksikliği bulunduğunu dile getiren Oğuz, "Dolayısıyla Çiftlik Muhasebe Veri Ağı konusunda yapılacak eğitim çalışmaları ülkemizde önemli bir açığın kapatılmasına katkıda bulunacaktır.” diye konuştu.

Türkiye İş Kurumu Konya İl Müdürü Tahsin Güven ise işsizliği azaltmak için çok önemli projelere imza attıklarını söyledi.
İşsizleri meslekli hale getirmeyi amaçladıklarını anlatan Güven, "Şu anda ülkemizde vasıfsızlık, işsizliğin en önemli sorunu. İnsanlarımız ‘Her işi yaparım’ anlayışıyla değil, ‘Şu işi en iyi yaparım’ diyebilmeli. Mesleklerin de zamanla doğup öldüğünü biliyoruz. Çiftlik muhasebe sistemi elemanlığı da yeni doğan mesleklerden birisidir." şeklinde konuştu.

Gelişmiş ülkelerin kayıt tutup, gelişmeyen ülkelerin kayıt tutmadığını belirten Güven, "Birçok ülke artık ülkesindeki ağacı, böceği sayar hale geldi. Kayıt altına almak kontrol altına almak demektir. Sizler aldığınız eğitimle vasıflı ve bilgili hale geldiniz. İş arayan değil, aranan eleman olacağınızdan eminim. Hepinizi tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Programın son bölümünde protokol üyeleri, 200 saat süren eğitimlerini başarı ile tamamlayan 20 kursiyere ‘başarı sertifikası’ verdi.
Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’ndaki törene Türkiye İş Kurumu Konya İl Müdürü Tahsin Güven, Dekan Prof. Dr. Ayhan Öztürk, Selçuk Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cennet Oğuz, Proje Yürütücüsü Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Direk ve kursiyerler katıldı.