Türkiye- Romanya RO-RO seferleri başlıyor

Romanya‘ya iki günlük resmi bir ziyaret gerçekleştiren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, iki ülke arasındaki taşımacılık alanındaki alternatif ulaşım kanallarının zenginleştirilmesini istediklerini söyledi. Yıldırım, "Köstence ile Pendik Limanı arasında R



Ulaşım sektörünün gelişmesinin her iki ülke için büyük önem taşıdığını belirten Yıldırım, "Ulaştırma altyapılarının gelişmesi her ülke için ekonomik, ticaret ve turizm açısından büyük önem taşımaktadır. " dedi.

"Bizler geleceğin alt yapılarını hazırlayan bakanlıklarız." diyen Bakan Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığı olarak refah ve kalkınmanın altyapısını sağladıklarını belirterek, Türkiye’nin küresel krizde yatırımlara daha fazla önem vererek bunu başardığını vurguladı.

"Romanya’nın ulaştırma projelerine destek vermeye ve tecrübelerimizi paylaşmaya hazırız." diyen Yıldırım, iki ülkenin ulaştırma konusundaki imkanlarını değerlendirmesi gerektiğini kaydederek,"Ülkelerimiz arasında geleceğe yönelik işbirliği planları oluşturduk. RO RO seferleri de bunlardan birisi." şeklinde konuştu.

Türkiye ile ulaştırma alanında ortak projeler ve işbirliği imkanlarını geliştirmek istediklerini söyleyen Romanya Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Anca Boagiu ise Köstence- Pendik arasında başlayacak RO-RO seferlerinden övgüyle söz etti. Boagiu şunları kaydetti. Romen Bakan, "Ülkemizin AB‘ye girmesi ile Köstence limanının önemi bir kat daha arttı. Buradan Tuna yoluyla Karadeniz‘i orta kuzey ve batı Avrupa‘ya bağlayan bir avantaja sahibiz. Aynı zamanda bir çok ülke ile de benzer anlaşmalarımız var." ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin "Köstence- Pendik arasında deniz yoluyla yolcu seferleri ile ilgili bir çalışma var mı?" sorusuna ise Bakan Boagiu, "Şimdilik RO-RO seferleri başlıyor. Bu bir başlangıç. Umarım ileride bu proje de gerçek olur." cevabını verdi.

İki Bakan‘ın ortak basın açıklamasından sonra U.N RO-RO İşletmeleri şirketi yöneticisi Sedat Gümüşoğlu ile Köstence liman müdürü Andrei Popa arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokolle Pendik ile Köstence limanı arasında RO RO seferleri ile her yıl 30 bin TIR taşınması amaçlanıyor.

BAKAN YILDIRIM, TÜRK ŞEHİTLİĞİ‘Nİ ZİYARET ETTİ
Romanya Ulaştırma Bakanı Boagiu ile görüşmesinden sonra Bükreş‘teki programına devam eden Bakan Binali Yıldırım, Victorie Caddesi üzerinde bulunan Atatürk büstüne çelenk bıraktı. Daha sonra Türk Şehitliğini ziyaret eden Yıldırım, burada dua ederek Şehitlik özel defterini
imzaladı.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, ziyaretinin öğleden sonraki kısmını Romanya İletişim Bakanı Valerian Vreme’yı ziyaret ederek başladı. Sıcak bir şekilde gerçekleşen görüşmede dijital yayıncılık ile devlet sanal altyapı hizmetleri konusunda işbirliği imkanları üzerinde duruldu.

Yıldırım, bu akşam Türk gazetecilerle bir araya geldikten sonra Romanya‘daki Türk İşadamları Derneği (TİAD) merkezini ziyaret edecek. TİAD‘tan sonra Bakan Yıldırım onuruna Türkiye‘nin Bükreş Büyükelçisi Ayşe Sinirlioğlu tarafından Büyükelçilik rezidansında bir akşam yemeği
verilecek.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, gezisinin yarınki bölümünü soydaşların ağırlıkta bulunduğu Köstence‘de yapacağı çeşitli açılış ve ziyaretlerle sürdürecek. Buradaki gezi ve incelemelerine Romen meslektaşı Anca Boagiu da eşlik edecek.