Televizyon bağımlılığı çocuğun masumiyetini yok ediyor

Televizyon karşısında uzun süre vakit geçiren çocuklar, izlediği çizgi film karakterinden etkilenerek şiddeti meşru yol olarak görebiliyor. Uzmanlar, ekran karşısında savunmasız kalan çocuklarda ileride empati yoksunluğu oluşabileceğine dikkat çekiyor. Ç



Çocuğun cinsel kimliğinin oluşmasında bazı çizgi film karakterlerinin etkili olduğunu vurgulayan Başgül, şu tespitlerde bulundu: “Çocuklar çoğu çizgi filmde bir kadın ya da erkek olarak nasıl olmaları gerektiğine ilişkin oluşturulmuş tipler izlemektedirler. Bu sahnelerde kız karakteri zarif, kurnaz; erkek karakteri ise güçlü ve şiddet uygulayan özelliklere sahiptir. Ayrıca, çocuklar ya yetişkin programlarını izleyerek şiddete maruz kalır ya da kendi izledikleri çizgi filmlerde şiddet sahneleri izlerler. Bazı çizgi filmlerde karakterler, onca şiddetten sonra ayağa kalkabilmektedir. Bu durum çocuk tarafından, uygulanan şiddetin zarar vermediği şeklinde algılanabilir. Ayrıca, filmlerde sevilen karakterler, karşılarındaki kişilere şiddet uyguladıklarında, çocuklar tarafından coşku ve heyecanla izlenmekte ve bu çocuklar kahramanın yenmesi yönünde istek duymaktadırlar. İzledikleri ile şiddetin meşru bir çözüm yolu olarak sunulduğu çocuk, karşılaştığı ilk zorlukta baş etme becerisi olarak şiddeti kullanacaktır.”

Televizyondaki bazı programların çocuğun masumiyetini yok ettiğini belirten Başgül, çocuğun televizyon karşısında çocukluğundan yoksun kaldığını vurguladı. Başgül, çocukların çocuksu ve sevgi dolu resimler yaparken, televizyon alışkanlığı kazanmasıyla yaptıkları resimlerin ana temasını yok edici robotlar ve şiddetin aldığını söyledi. Günümüzde televizyon programlarının ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişkiyi hem yönlendirdiği hem de azalttığını anlatan Başgül, ebeveynlere şu önerilerde bulundu: “Çocuğun, televizyon karşısında yalnız ve savunmasız bırakılmaması gerekir. Aileler, mümkün olduğunca çocuklarıyla konuşarak, anlatarak ve paylaşarak televizyon izlemelidir.”