Giresun Ziraat Odası fındık üreticilerini uyardı

Giresun Ziraat Odası (GZO), "Havalar bu ayda ne kadar güzel geçer, ne kadar çiçek tozu uçuşur ve karanfillere ulaşırsa ve döllenme ne kadar iyi olursa, o yıl ürün de o kadar bol olabilecek demektir." dedi.



GZO, fındık üreticilerini, Şubat ayında yapmaları gereken hususlar hakkında uyardı. Yapılan açıklamada, bu ayla birlikte fındıklarda karanfillerin iyice olgunlaştığı, püslerde de fenerlenmeye yani çiçek tozlarının yayılmaya başladığı hatırlatıldı.
Özellikle yağış olmadığı, hele hafif esen rüzgarlı günlerde fındık bahçelerinin sapsarı bir tül gibi görünmeye başladığı kaydedilen açıklamada, "Bu, sarı renkli çiçek tozlarını rüzgarlarla uçarak karanfillere ulaşması ve döllenmenin başlayacağının işaretidir." denildi.

İyi ve bol ürün almak için, döllenen karanfilleri de iyi beslemek gerektiği ifade edilen açıklamada, bunun için yanmış çiftlik gübresinin bu aydan itibaren verilmesi gerektiği kaydedildi. 3-4 yılda bir kullanılan çiftlik gübresi ocakların çevresine dal izdüşümüne (dalların tam altına) gelecek şekilde 25-30 kilogram kadar ve kesinlikle toprağa karıştırılmak suretiyle verilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
"Unutulmamalıdır ki bir ton yanmış çiftlik gübresinde 5,5 kilogram azot, 2,5 kilogram fosfor, 5,5-6 kilogram potasyum ve diğer bazı bitki besin maddeleri bulunmakta, ayrıca verilen toprakların yapısını da iyileştirmektedir.
Zararlılarla mücadele bu ayda da devam etmeli. Zarar yapmaya başlayan Kozalak Akarı ve kışı kozalak içinde geçiren Filiz Güvesi’ni yok etmek için kozalakların elle toplanarak yakılması oldukça yararlıdır. Yine iyi bir gübreleme, daha çok ürün, daha bol kazanç demektir. Kullandığımız çiftlik gübresi yanmamış ise bahçemizin gübreden yeterli faydayı görmediği gibi ısırgan, böğürtlen gibi yabancı otlarla da bulaşabileceği unutulmamalıdır."