Rektör Yılmaz: Fanatik Düşünceler Yerine Sanatın Penceresinden Bakabilmeliyiz

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay`ın, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış`ın, Ege Üniversitesi (EÜ)`nde yumurtalı saldırıya uğramasını protesto amacıyla gitmediği 4.

Rektör Yılmaz: Fanatik Düşünceler Yerine Sanatın Penceresinden Bakabilmeliyiz
EgeArt Sanat Günleri açıldı. EÜ Atatürk Kültür Merkezi`ndeki açılış töreninde konuşan EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, “Anadolu, yüzyıllar boyunca farklı dinler, diller, geleneklerle muazzam bir kültür oluşturmuştur. EÜ, geçmişi geleceğe taşıma deneyimi yüksek bir üniversitedir. Sanata verdiğimiz önemle fanatik düşüncelerden kurtulup hayatı sanatın penceresinden hoşgörüyle karşılamayı öğrenebilmeyi amaçlıyoruz. Günümüz insanı, gelişen teknolojiyle yıllar sonrasını hayal edebiliyor. Oturduğu yerden kısa sürede bir evren gezisi yapabiliyor. İçinde yaşadığımız evrende saldırılar, katliamlar, ekonomik eşitsizlikler, insan hakları ihlâlleri de olabiliyor. Bu ikilem arasında insan bedeninin ve beyninin sıkışmışlığını anlayabiliyorum. İşte bu sıkışmışlığın tek oksijeni sanattır. Sanat, günlük yaşamımızda yoğun ve bir o kadar da basit. Sanat, yaşamı bize güzelleştiren her şey demek. Sanat, seçkinci bir grubun eseri değildir. Sanatseverler sanatı paylaştıkça yaşamımız güzelleşecektir. Üniversite ülkenin ışığıdır. Sanat bu ışığın besleyicisidir ve İzmir, Türkiye’nin ışığıdır.” dedi.

4. EgeArt`ın, 25 ülkeden 502 sanatçı ve 2 bin 465 eserle Türkiye’deki eşdeğerlerine göre çok farklı ve üniversiteler arasında ilk olduğunu vurgulayan Rektör Yılmaz, "Etkinliğimizde bu yıl, kentin 20 noktasında sanatı izleyicinin ayağına götürüyoruz. Sanatı farklı boyutlarıyla bugüne getirenlere vefa borcumuzun bir sonucu olarak onur ödülleri veriyoruz.” şeklinde konuştu.

Daha sonra EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı, Dokuz Eylül Üniversitesi Konservatuvarı, İzmir Devlet Opera ve Balesi işbirliğiyle “Türkiye’nin Renkleri” adlı küçük bir konser verildi.