Çay Sektörü De Kdv'nin Yüzde 1'i İndirilmesini Talep Ediyor

Bazı yiyecek ve içeceklerin `Temel Gıda Maddesi` sayılarak KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesinin ardından, çay sektörü temsilcileri çayda da KDV’nin düşürülmesini talep etti.

Çayın da temel tüketim maddesi olduğunu belirten sektör temsilcileri, KDV’nin düşürülmesinin, kuru çay piyasasındaki kayıt dışılığı ortadan kaldıracağı ve kaçakçılığı önleyeceği iddiasında bulundu.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanvekili ve Çay Komisyonu Başkanı Kemal Kahraman, çayda da KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi gerektiğini savundu.

Kahraman, yaptığı yazılı açıklamada, çayda KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi için sektör temsilcileri ile yaptıkları çalışmayı hükümete gönderdiklerini belirterek, “Çay, ekmek ve su gibi temel gıda maddelerinden biri haline gelmiştir. Öncelikle bu açıdan bakarak çayda da KDV indirilmelidir.” dedi.

Çayda KDV’nin düşürülmesi ile sektörde birçok olumlu gelişme olacağı iddiasında bulunan Karaman, “Kuru çay piyasasındaki kayıt dışılık ortadan kalkacaktır. Yüzde 1 oranındaki KDV için hiçbir firma kayıtlarını gayri resmi olarak tutmaya teşebbüs dahi etmeyecektir. Bu indirim, özellikle de Türk çayının her aşamada en büyük düşmanı ve sorunu olan kaçak çay sorununu da çözecektir. Bilindiği gibi adı kaçak olmasına rağmen, adeta yasal bir şekilde alınıp satılan ve de içilen gayri resmi çayların miktarı ülkemizde 50 bin tonu aşmaktadır. KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi bizim çayımızın da fiyatını ucuzlatacağı için kaçak çayla mücadelede de yararlı olacaktır. Hatta, sektörü kaçak çay kullanmaya zorlayan ulusal market zincirleri de Türk çayını satabileceklerdir. Böylelikle çayımızda adeta kangren haline gelen bir yaranın temizlenmesi için ilk ve en büyük adım atılmış olunacaktır.”
Kaçak çayın, aynı zamanda halk sağlığını da tehdit ettiğini ifade eden Kahraman, “Tüketici daha ucuza ve hiçbir katkı maddesi bulunmayan Türk çayını tercih edecektir. Döviz ve vergi kaybı önlenecek, kaçakçılık ortadan kalkacak, milli bir servet olan çayımız ve onu yetiştiren insanımız da korunmuş olunacaktır.” ifadelerini kullandı.