Akü, Olimpik Havuzu 5 Yıldır Giderler Yüksek Olduğundan İşletmemiş
Afyonkarahisar’da yaklaşık 6,4 milyon lira harcanarak tamamlanan ve Afyonkocatepe Üniversitesi(AKÜ)’ne tahsis edilen bin kişilik uluslararası olimpik yüzme havuzunun işletim giderleri yüksek olduğundan işletilemediği ortaya çıktı.
İl Özel İdaresi tarafından 8 yıl önce ihalesi yapılan ve 2006 yılında tamamlanan yüzme havuzu işletilemediği için bir protokolle 15 yıl süreyle Afyon Kocatepe Üniversitesi(AKÜ)’ne tahsis edildi. Ancak üniversite o gün bugündür tesisi bir türlü kullanamadı. Gerekçe olarak da yüzme havuzu inşaatındaki teknik aksaklıklar ve işletme giderlerinin yüksekliği gösteriliyor.
HAVUZUN SERAMİKLERİ SU ÜSTÜNE ÇIKIYOR
AKÜ Yapı İşleri Daire Başkanı Ömer Gürcan, yüzme havuzunun 5 yıl önce bir protokolle kendilerine tahsis edildiğini, ancak şimdiye kadar hizmete açamadıklarını söyledi. Gürcan, yüzme havuzunda bir takım fiziksel sıkıntılar olduğunu ve şu ana kadar faydalanamadıklarını ifade ederek, “Bir takım sızıntılar var. Havuzu su ile doldurduğunuzda seramikler suyun yüzüne çıkıyor. Havuz çanağında problemler var. Ayrıca işletme giderleri çok yüksek. Bu sıkıntılar yetkililere bildirildi. Ancak eksiklikler giderilirse belki havuz çalıştırılabilir."
RAPORLARA GÖRE AKSAKLIK YOK
Afyonkarahisar İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Hakkı Demirsoy da kayıtlara göre 2003 yılında 455 bin lira keşif bedeli ile ihale edilen yüzme havuzunun uluslararası standartlara göre planlandığını, bir milyon 172 bin lira harcandıktan sonra işin tasfiye edildiğini söyledi. 2004 yılında işin tamamlanması için İl Genel Meclisinde karar alındığını ve tekrar ihaleye çıkıldığını ifade eden Demirsoy, 2006 yılında 5 milyon 191 bin TL harcama yapılarak işin tamamlandığını anlattı. Demirsoy, yüzme havuzunun bu tarihte işletilemediği için bir protokolle üniversiteye 15 yıllığına devredildiğini aktardı.
Demirsoy, işin tamamlanmasının ardından Bayındırlık İl Müdürlüğü`nün gerekli incelemeyi yaparak raporlarını tuttuğunu ve tesisi devraldığını anlattı. Üniversitenin, havuzu şimdiye kadar işletemediğini, ancak çevre düzeni ve güvenliğini sağladığını kaydeden Demirsoy, “Üniversite işletmek istiyorsa, öne sunduğu gerekçeler incelenebilir. Varsa aksaklıklar giderilebilir.” diye konuştu.
Demirsoy, atıl durumdaki tesisin uluslararası standartlara göre yapıldığından, amatör yüzme kursları ve müsabakalara da açılamadığını, İl Genel Meclisinin önümüzdeki günlerde bu konuda bir karar vermesinin beklendiğini dile getirdi.
İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel de burayı işler hale getirmek için çalıştıklarını söyledi. Tesisin projesinin inceleneceğini ifade eden Sel, en azından spor salonu veya kongre merkezi olarak kullanılması veya termal turizme açılmasının planlandığını belirtti.
KAMU YATIRIMLARI PROBLEMLİ
Afyonkarahisar’da trilyonlarca lira harcanarak yapılan kamu binalarından bir türlü rantabl hizmet alınamıyor. Atıl durumdaki kamu yatırımları yanında, hizmete giren binalarda birçok problemler baş gösteriyor.
Yıllar önce yapılan maliye binasının 3 defa çatısı çökerken, zeminden su çıktı. Duvarlarında derin çatlaklar oluştu. Bina ikinci bir proje ile güçlendirildi. Yine Süleyman Demirel Fen Lisesinin yıllar önce çatısı ve duvarları çökerken, öğrenciler son anda ölümden döndü. Yıllar önce İl Özel İdaresi tarafından yapılan ve belediyeye devredilen Karaman İş Merkezi`nin zemininde su çıktığından çökme meydana geldi.
AKÜ Diş Hekimliği Fakültesi binasında ise deprem güçlendirilmesi yapılıyor. Valiliğin bulunduğu hükümet konağının ise 7 ay önce yapılan incelemesinde depreme dayanıksız olduğu, zemininde su çıktığı ortaya çıktı.