Arınç: Trt Olarak Reyting Değil Doğru, Objektif, Seri Habercilik Peşindeyiz

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, TRT olarak reyting kaygısı ile hareket etmediklerini belirterek, ``Bizim terörle ilgili haberlerde de doğal afetler ve kriz dönemlerindeki yayınlarımızda da belli ilkelerimiz var.

Bu ilkelere uyacağız. Reyting kaygısıyla hareket etmiyoruz. Doğru, objektif, seri habercilik peşinde koşuyoruz.`` dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, TRT Bursa Bürosu`nun yeni hizmet binasının açılışını yaptı. Bursa’ya geldiğinden bu yana kendisine bağlı kuruluşların konumlarını titizlikle incelediğini aktaran Bülent Arınç, “TRT, Anadolu Ajansı, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, RTÜK ve Vakıflar Genel Müdürlüğü`nü inceledim.” dedi.

Hükümet olarak TRT`ye büyük önem verdiklerini aktaran Bülent Arınç, şunları söyledi: ``TRT, kamu yayıncılığı yapan, kanunu olan bir kuruluş. Güçlü kaynaklara sahip ve bu kaynakları, en iyi şekilde Türkiye için kullanmak zorunda. Geçmişte TRT için söylenen ve konuşulanlar hepimizin bilgisinde. Son yıllarda Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, sorumlu yayıncılık yapıyor. Millet tarafından izleniyor. 14 kanalıyla milyonlarca insan, hangi coğrafyadan olursa olsun TRT`yi izliyor. Bunların içinde sadece Türkçe yok. Arapçası, Kürtçesiyle, TRT Avaz`da 8 ayrı diliyle, 30`dan fazla farklı dilde yayın yapan radyolarıyla, 36 ilde yayın yapan web sayfalarıyla da TRT, büyük atılımın içinde.``
Bu kapsamda, TRT`ye Bursa’da kazandırdıkları yeni hizmet binasının da yakıştığını anlatan Arınç, ``Çünkü TRT, kolay ulaşılabilecek, farklı bir mekanda, Bursa’ya hakim noktada hizmet görmeliydi. Büromuzu yeniledik.`` şeklinde anlattı.


``REYTİNG KAYGISIYLA HAREKET ETMİYORUZ``
TRT olarak Bursa’dan önemli haberler yapıp dünyaya duyurmayı planladıklarını aktaran Bülent Arınç, “Çünkü Bursa, merkezde 2 milyon, toplamda ise 3 milyonluk nüfusu ile Türkiye`nin dördüncü büyük ili. Kültürü çok zengin, turizm çok geniş imkanlara sahip, sanayi, ihracat, fabrikaların ve çalışanların durumları övünülecek bir noktada. Batıya açılan bir kapı.” dedi.

Bursa’da demografik yapı olarak Türkiye`nin her yerinden insanları bulmanın mümkün olduğunu anlatan Bülent Arınç, bunun yanı sıra Balkanlar başta lomak üzere muhacirlerin de yaşadığı çok büyük bir coğrafya olduğunu söyledi.


“TRT OLARAK İLK HABERİ BİZ VERMELİYİZ”
Haber konusunda, bu kapsamda Bursa’nın çok zengin olduğunu anlatan Bülent Arınç, “Bursa’da hayat, dinamizm ve haber var. Bizim işimiz haber kovalamak. Artık TRT, protokol haberciliği yapmıyor. Saat 13.00`te, 15.00`te geldiler, Sayın Cumhurbaşkanı, sayın Başbakan` böyle yok. İşimiz, gücümüz haber koklamak. Sınıf sınıf yapıyoruz burnumuzla, haber neredeyse üzerine atlıyoruz. Arada, sırada hata yaptığımız olabilir, olacak. Hepsinde tam isabet olmayabilir. Ama ilk haberi biz, herkesten önce vermeliyiz, bizim sloganımız bu.” diye ifade etti.

Sorumlu yayıncılık yaptıklarının da farkında olduklarının altını çizen Arınç, “Kitlelere, pozitif algılama vermek zorundayız. Bizim terörle ilgili haberlerde de doğal afetler ve kriz dönemlerindeki yayınlarımızda da belli ilkelerimiz var. Bu ilkelere uyacağız. Reyting kaygısıyla hareket etmiyoruz. Doğru, objektif, seri habercilik peşinde koşuyoruz.`` şeklinde devam etti. Bursa’da, kültürün sadece Osmanlı dönemi ile sınırlı olmadığını belirten Arınç, öncesi ve sonrasının da olduğunu ifade etti.

Aynı zamanda, Bursa’nın siyasi yönden de çok zengin bir kimliğe sahip olduğuna işaret eden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Bursa’da bütün siyasi partiler çok güçlü. Milletvekilleri var, teşkilatları var. Onların içinde Türkiye`ye, dünyaya mal olmuş insanlar var. Onlar da bizim için ayrıca bir haber kaynağı. Bütün siyasi partilerin de haber olacak faaliyetlerini mutlaka yansıtmak durumundayız.” şeklinde konuştu.

TRT Bursa’yı durağanlıktan çıkarıp, dinamik bir haber yapısına kavuşturmak için yeni yer arayışına girdiklerini anlatan Bülent Arınç, “TRT`de yapılanma kararı aldık. Yer arayışına girdik. Sonunda sur üzerinde böyle bir yapıda, işin yapılabileceği kararlaştırıldı. Sayın Başkanımız belediye meclisine götürdü. Bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum, oybirliğiyle alınan kararla TRT`nin çalışmaları için tahsis edildi. Paramız, pulumuzla Bursa’nın her yerinde bu imkanı sağlamak da mümkündü. Burası tarihi bir yapı. Bursa’yı güzel görüyor.`` şeklinde konuştu.


“BURSASPOR’UN BİR MAÇININ TRT`DEN VERİLMEMESİ BENİ ÜZDÜ”
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, geçmişte Bursaspor’un bir Avrupa takımıyla yaptığı maçın TRT`den verilmeyişi ile ilgili serzenişler aldığını anımsatarak, ``Bunları saygıyla karşıladık. Tarihi Kapalı Çarşı`dan çıkarken bir esnafın bana şikayetini hiç unutmuyorum. Çünkü Bursaspor, Bursa için de Türkiye için de önemli takım. Süper Lig şampiyonu olmuş, hepimizin gözbebeği ortak paydası. O`nun maçının TRT`de yayınlanamamış olmasını, arkadaşlarımla görüştüm, makul düşüncelerini ve gerekçelerini aldım ve bir arkadaşımızın soru önergesine cevap olarak verdim.” dedi.


“NE KA EKMEK O KA KÖFTE”
TRT olarak kamu yayıncılığı yaptıklarına göre farklı düşüncelerinin olabileceğini aktaran Bülent Arınç, “Gönlümüz, Bursaspor’un çok önemli maçlarının TRT`den yayınlanmasını arzu ediyor. Bunun imkanlarını araştıracağız. Önplanda bunu karşılamayı görev olarak bileceğiz. Diliyoruz ki Bursaspor da başarılı olsun. Bu akşamki maçında başarılar diliyoruz. Bursaspor, ne kadar başarılı olursa, biz de TRT`den bu maçları yayınlama konusunda o kadar istekli olacağız. Ne ka ekmek, o ka köfte.`` şeklinde esprili bir şekide sözlerini tamamladı.


`SON DAKİKA` YAZISINI 5 DAKİKA İLE SINIRLI TUTACAĞIZ
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de Bursa’dan her gün ana haberlere girecek bir haber yapmayı amaçladıklarını balirterek, ``Gönül arzu ediyor ki bunlar olumlu haberler olsun. Bizim Ankara, İstanbul ve İzmir`de haber merkezlerimiz var. Bunun dışında Antalya, Trabzon, Diyarbakır`da haber müdürlüklerimiz var. Ayrıca Rize, Van ve Samsun`da bunun gibi tabi bu kadar kaliteli binalarımız yok ama bürolarımız var. Yurt dışında çeşitli bölgelerde haber bürolarımız var, temsilciliklerimiz var. Uluslararası haber ajanslarına aboneyiz. Ulusal haber ajanslarımızın tamamından abonelik sistemi üzerinden haber taşıyoruz.” dedi.

Ayrıca, 779 kaşeli yurt muhabirleri olduğunu anlatan İbrahim Şahin, “Neredeyse tüm il ve ilçelerde çalışanlarımız var. Bu zincire bugün Bursa’yı da katmaktan dolayı çok mutluyuz. Gerçekten çok güzel bir bina. Bize de çalışmak düşüyor. Gerçekten şu anda TRT Haber olarak çok kaliteli haber yapıyoruz ama bulunduğumuz yerden çok ileri gideceğiz.” şeklinde devam etti. İbrahim Şahin, ayrıca, ekranlardaki `son dakika` yazısını 5 dakikayla sınırlı tuttuklarını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın şahitliği altında TRT Bürosu`nun tahsisi için protokol imzaladı. Program, TRT Bursa Bürosu`nun açılışı ile tamamlandı.