Arınç: Meclis Başkanlığı Dönemimde İngilizce Konuşamadığım İçin, İçim Cız Ederdi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yabancı dilin insan hayatında büyük önem taşıdığını belirterek, "Meclis başkanlığım dönemimde yabancı dili bilmediğim için çok zorluk çektim.

İçim hep cz ediyordu. Başkanlığım bitince eşimle bir yabancı dil kursuna kayıt oldum. İngilizce öğrendim. Ama kullanmayınca unuttum. Şimdi İngilizceyi unutsam da, Türkçeyi çok iyi biliyor ve kullanıyorum." dedi.

Eskişehir`de Anadolu Üniversitesi, Türkiye Radyo Televizyon (TRT) Kurumu ve Cambridge University Press işbirliği ile gerçekleştirilen `Uzaktan İngilizce Dil Eğitim Programı`nın açılış ve tanıtımı gerçekleştirildi. TRT Okul`dan yayınlanacak programın tanıtımına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Nabi Avcı, Ülker Can, Salih Koca, Hocaların hocası ve eski Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Orhan Oğuz, diğer yetkililer ve öğrenciler katıldı.

Bakan Arınç, TRT, AÜ ve Cambridge University Press işbirliğiyle yapılan `Uzaktan İngilizce Dil Eğitim Programı` projesini çok olumlu ve faydalı bulduğunu söyledi. Uzaktan yabancı dil eğitiminin başlayacak olmasının kendisini çok mutlu ettiğini belirten Bakan Arınç, "Güzel bir çalışma. Çok mutlu oldum ve katkısı olanlara teşekkür ediyorum. Bu tür çalışmaların devam etmesini istiyorum." dedi.


"TRT 14 DİLDE YAPTIĞI YAYINLA İNSAN KAZANIYOR"
TRT’nin önemli bir kuruluş olduğunu, kamu yayıncılığı yaptığına dikkat çeken Bakan Arınç, "TRT sürekli gelişme içerisinde. 14 kanalı ile dünya ülkelerine yayın yapıyor. Yaptığı çalışmalarla da takdir ve beğeni topluyor. Türkiye’den dünyaya, dünyadan Türkiye`ye her geçen gün gelişerek haber akışını sürdürüyor. Bu kurum, (bir insan, bir lisandır.) sözüyle hareket ediyor. Bu saye de insan kazanıyorsunuz. Artık İngilizceyi bilmek konuşmak gerçek, kaçınılmaz." şeklinde konuştu.


"TRT İNGİLİZCE HABER KANALI İLE TÜRKİYE HABERLERİ DÜNYAYA YAYILACAK"
Şuanda TRT İngilizce haber kanalı kurma çalışmalarının da sürdüğünü dile getiren Bakan Arınç, şöyle dedi: " TRT İngilizce haber kanalına ihtiyaç var. Dünya bizi bekliyor, herkes bunu bekliyor. Şuanda TRT farklı dillerde yayın yapıyor. 30 dilden fazla yayın yapan radyosu ve wep sayfası var. TRT bu atılımıyla, İngilizce haber kanalı sayesinde Türk haberlerinin dünyaya yayınlanmasına, İngilizcenin dünya dili olmasına katkısı olacak."
Yabancı dilin önemine değinen Bakan Arınç, bir devlet adamı olarak Meclis başkanlığı yaptığı dönemde yabancı dil bilmemenin üzüntüsü ve sıkıntısını yaşadığını aktardı. Arınç, şöyle konuştu: "Meclis başkanlığı dönemimde 40`dan fazla ülkeye gittim. Bir o kadarda o ülkelerden bize gelenler oldu. Bu süreçte hep içim (cız ) ediyordu. Çünkü fazla yabancı dili, İngilizceyi bilmiyordum.(Ben bu dili konuşsaydım neler konuşurdum o insanlarla) dedim. Resmi dilin dışında konuşsaydım o insanlarla birebir konuşacaktım, duygularımı anlatacaktım. Ama bunları yapamadım, çok üzüldüm. Hep onlarla aracılar vasıtasıyla resmi olarak konuştum, görüştüm. Bunları yaşayınca İngilizceyi öğrenmek için harekete geçtim. Meclis başkanlığı görevimden sonra ( beni rahat bırakın dedim) ve hanımla İngilizce öğrenmeye gittim. Çok iyi öğrendim. Ama görev verilince yeniden bıraktım. Kullanmayınca unutuyorsunuz. Ve bende öğrendiklerimin bir bölümünü unuttum. Biz bir dil bile bilmekte zorlanıyoruz. İngilizce de zayıfım. Ama Türkçeyi iyi konuşuyorum ve iyi biliyorum. Tabi mutlu oluyorum."
Arınç, İngilizce öğrenmek için TRT Okul`dan yayınlanacak olan `Uzaktan İngilizce Dil Eğitim Programı` ile yeniden öğreneceğini kaydetti.


UZAKTAN İNGİLİZCE DİL EĞİTİM PROĞRAMI 5 ARALIKTA YAYINA GİRECEK
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, böyle güzel bir projeyi hayata geçirmenin hem kendisi hem de için TRT için heyecan verici olduğunu söyledi. Artık yabancı dil öğrenmekten kaçınmanın mümkün olmadığını, teknolojinin gelişmesi ve Türkiye`nin dışa açılımıyla bu zorunluluğun daha da arttığını vurgu yapan Şahin, "Artık dil öğrenmekten kaçınamıyorsunuz. Bu bir zorunluluk. Uzaktan İngilizce Dil Eğitim Programı 5 Aralıktan itibaren başlayacak. Bu yayın TRT okul`dan gerçekleştirilecek. Program, sabah saat 08:30 akşam 20:20 de yayına girecek. İlerleyen süreçteki yeni düzenlemelerle daha geniş kitleye bu yayına ulaştıracağız." diye konuştu.

TRT olarak eğitime çok önem verdiklerinin anlatan Şahin, "Çünkü TRT kamu kuruluşu. Kurum olarak 45 civarında farklı eğitim veriyoruz. Kurumsal olarak geçen sene 12 bin kişiye hizmet içi kişiye eğitimden geçirdik. Bu sene bu rakam artacak. Bilgi gibi bir silahı iyi kullanmak gerekiyor. İyi kullanamazsanız geride kalırısınız." ifadesini kullandı.


"BU PROJEYLE SANAL GERÇEKLİK OLUŞTURDUK"
Uzaktan İngilizce Dil Eğitim Programıyla sanal bir gerçeklik oluşturduklarını dikkat çeken Şahin, bu süreçte TRT olarak güzel şeyler ürettiklerinin altını çizdi. Bir süre önce kurulan TRT okul`un şimdiden markalar oluşturmaya başladığını kaydeden Şahin, mevcutta birçok kanal da TRT okuldan yetişmiş insanların programlar yaptığını dile getirerek, "Almanya`nın Köln kentinde TRT temsilciliği kuruyoruz. Geride bıraktığımız süreçte güzel çalışmalar yaptık, kanallar kurduk. Bundan sonra ise içerik üreteceğiz. Ne kadar çok içerik üretirsek o kadar çok gelişmemize katkı olur." şeklinde konuştu.