Zafer Çağlayan’dan Suudilere: Biz Vizeleri Kaldırdık Siz De Kaldırın

Suudi Arabistan’daki temaslarını sürdüren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Riyad’da düzenlenen MÜSİAD Sektörel İBF Toplantısına katıldı.

Bu sabah gerçekleşen ve çok sayıda iş adamı ve milletvekilinin katıldığı toplantıda konuşan Zafer Çağlayan, Suudi yetkililere “Biz vizeleri kaldırdık, siz de kaldırın” tavsiyesinde bulundu.

Zafer Çağlayan, konuşmasının başında Suudi meslektaşı Tevfik Bin Fawzan Al Rabia ile gerçekleştirdikleri ikili görüşme hakkında bilgi verdi. Konuşmasında Türk iş adamlarının vize konusunda yaşadığı sıkıntılardan bahseden Çağlayan, “Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan Suudi iş adamlarının ülkemize daha hızlı bir şekilde gelebilmeleri ve iyi iş ortaklıklarının oluşabilmesi için çok hızlı hareket ederek, sadece iş adamlarına değil tüm Suudili kardeşlerimize vizeyi kaldırdı. Ve şimdi biz de aynı şeyi bekliyoruz. Türkiye Rusya ve Ukrayna gibi bir ülke ile aralarındaki vizeyi kaldırdı. Şimdi sıra Suudi Arabistan`da. Hac dönemi dışında vizelerin kaldırılması ile iş adamlarımız daha rahat bir şekilde gelerek daha büyük işlere imza atabilecekler.” dedi.

Türkiye’nin en büyük işleri Irak ve Suudi Arabistan ile yaptığına dikkat çeken Zafer Çağlayan, “Global krizin arkasından dünya şartları çok değişti. Rekabet hızlandı. Paradan para kazanmak dönemi yerine üretim, işbirliği öne çıkıyor.” dedi.
Türk iş adamlarının Suudi Arabistan`dan en büyük beklentilerinin tavuğa yönelik vergilerin kaldırılması olduğunu vurgulayan Ekonomi Bakanı, “Brezilya`dan tavuk alıyorsunuz. Müslümanın kestiği tavuğu yemesi daha güzel değil mi?" diye sordu.
Bakan Çağlayan Suudi Arabistan temaslarına bu sabah Sanayi ve Ticaret Bakanı Dr. Tevfik Bin Fawzan Al-Rabia ile başladı. Daha sonra Maliye Bakanı İbrahim Bin Abdülaziz Al-Assaf, Ulaştırma Bakanı Jabara Bin İyd Al-Saraysriy ve Konut Bakanı Şuveyş Bin Saud Al-Duvayhy ile ikili görüşmeler yaptı. Bakan Çağlayan ile Suudili Bakanlar arasında gerçekleştirilen görüşmelerde, ikili ilişkiler yanı sıra vizenin iş adamları için kaldırılması, Türk-Suudi firmaların karşılıklı yaşadığı sorunlar ve bu sorunların çözümü, toplu konut alanında işbirliğinin yapılması, Suudi Arabistan Arar sınır kapısının açılması gibi konular ele alındı.

Öte yandan toplantıda ilk konuşmayı yapan Riyad Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Abdulrahman Ali Al Jeraisy ülkesinin büyük ekonomik atılımlara imza attığını ve Türkiyeli dost ve kardeşleri ile yapılan büyük atılımlarda ortak işlere imza atmak istediklerini söyledi. MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan ise Cidde toplantılarında ön plana çıkardığı vize sorununu yeniden gündeme getirirken bir an önce bu sorunun aradan kaldırılarak daha iyi iş imkanlarına hep beraber kavuşmak istediklerini dile getirdi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de vize sorununu ele alırken, işlerin bu sorundan dolayı oldukça yavaş yürüdüğüne dikkat çekti. Suudi Arabistan ile ticaret hacminin gidiş gelişlerin kolaylaşması ile daha yüksek rakamlara çıkabileceğini anlattı.

Suudi Arabistan Krallığı Sanayi ve Ticaret Bakanı Tevfik Bin Fawzan Al Rabia ise iki ülke ilişkilerine krallarının ve ülkesinin çok önem verdiğini anlatırken, ülkesinin süratle ilerlediğini, çok büyük yatırım imkanlarının bulunduğunu ve yeni çıkartılan yasalar ile çok işlerin daha kolay ve hızlı yapılabilir bir hale geldiğini haber verdi. Al Rabia, iş adamlarının da lokomotif görevi gördüklerini, Suudi Arabistan hükümeti olarak işlerin daha hızlı yürüyebilmesi için ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Temaslarını tamamlayan Bakan Çağlayan öğleden sonra Abu Dabi’ye hareket etti.