Atatürk'ün Hacıbektaş'a Gelişinin 92. Yıl Dönümü Kutlandı

Mustafa Kemal Atatürk`ün Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesine gelişinin 92.

yıl dönümü etkinliklerle kutlandı.

Kutlamalar Hacıbektaş Belediyesi önünde bulunan Cumhuriyet Meydanı`ndaki Atatürk Anıtı`na çelenklerin sunulmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra Atatürk Koşusu`na katılan atletler, Türk bayrağını, Vali Abdurrahman Savaş`a teslim etti. Vali Savaş, beraberinde Garnizon Komutanı Jandarma Albay Turgay Aras, Hacıbektaş Kaymakamı Bedrettin Özmen, Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu ve protokol üyeleri ile birlikte Atatürk`ün ilçeyi ziyaretinde konakladığı Atatürk Evi`ni gezdi.

Hacıbektaş Kültür Sitesi Konferans Salonu`nda da tören düzenlendi. Törende açılış konuşmasını yapan Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, Atatürk`ün Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesine gelerek Kurtuluş Savaşı`na başlama projesi ile kurtuluştan sonra kuruluş döneminin devrimlerini ilk kez halkın temsilcilerine açıkladığını ve Cumhuriyeti kuracağını müjdelediğini söyledi. Selmanpakoğlu, Atatürk’ün 4-11 Eylül 1919 tarihleri arasında yapılan “Sivas Kongresi” sonrasında 22-23 Aralık günleri Hacıbektaş’ı Kayseri ve Mucur yolu ile karlı olmasına rağmen, zor şartlar altında ziyaret ettiğini ve Çelebilere ait evde ağırlandığını belirtti.

Atatürk’ün gelişinden önce de 26 Haziran 1919 tarihinde Tokat’ta bulunan 2. Ordu Komutanlığı`na telgraf çektiğini belirten Selmanpakoğlu, “Hacıbektaş’ta bulunan baba erenlere ve önderlere haber verin, gerekli yerlere haber vererek kurtuluş hareketine başladığımızı bildirsinler` demiştir. Daha Erzurum ve Sivas Kongreleri olmamış, kurtuluş hareketi başlamamıştır. Ama telgraf çekilmiş. Bunun üzerine kanaat önderleri harekete geçiyor, Anadolu’nun dört bir yanına mektuplar, haberciler göndererek Milli Mücadele`nin başlayacağını haber ve müjde veriyorlar. Anadolu’nun tam destek vermesini istiyorlar. Atatürk, Hacıbektaş’a böylesine önem veriyor.” dedi.

Atatürk’ün günlüklerini tutan Mazhar Fuat Kansu’yu bir gün yanına çağırarak kurtuluştan sonra Cumhuriyeti kuracağını ve devrimlerini yazdırdığını anlatan Selmanpakoğlu, “Bunları kimseyle paylaşmamasını da istedi. Bunlar içerisinde şapka, tekke zaviyelerin kapatılması, hilafetin kaldırılması, harf inkılabı gibi konular da bulunuyordu. Hatta harf inkılabı deyince Mazhar Fuat kitabı kapatarak `Siz önce Cumhuriyeti kurun, gerisi kolay` demiştir. Yani durumun zorluğunu anlatmak istemiştir. Diğer arkadaşları sadece Cumhuriyet’in kurulacağını ve birkaç ileri adım atılacağını sanıyordu. Taa, 1923 tarihinde Meclis kurulana kadar. Bu konuları Atatürk ilk kez Hacıbektaş’ı ziyaretinde Çelebi Celalettin Efendi ve Salih Niyazi Baba’nın ve kanaat önderlerinin de bulunduğu bir ortamda dile getirmiş ve tam destek almıştır. Cumhuriyet’in kurulacağını halka ilk müjdelediği yer Hacıbektaş’tır. O nedenle geldiği gün onur günümüzdür.” diye konuştu.

Atatürk’ün zamanında Osmanlı Devleti’nin Batı’nın ilerlemesi karşısında çaresiz kaldığını gördüğünü ve yeni bir devlet kurulmasının gerekliliğini tespit ettiğini anlatan Selmanpakoğlu “Bu devletin temelinde hukuk, demokrasi, insan hakları, ilim gibi evrensel konular vardı. Bunu da Hacıbektaş’ta açıklıyordu. Çünkü, burada yaşam zaten bu şekilde oluyordu. Kadın- erkek eşitti. Kadınlar her konuda görüş bildirebiliyordu. Tek evlilik vardı. Alevi- Bektaşiler`den destek alacağını biliyordu. Çünkü, Onların yaşam biçimini getirecekti.” ifadesini kullandı.
Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş ise yaptığı konuşmada, Atatürk`ün çizdiği kurtuluş yolu haritasının önemli duraklarından birinin Hacıbektaş olduğunu söyledi. Savaş şöyle konuştu: “Kurtuluş Savaşı sürecindeki ziyaretleri, Hacıbektaş-i Veli’ye olan sevgisi ve saygısını gösteriyor. Bunun yanında modelin bir örneği, parçası, belki bütünün içerisinde önemli bir unsur olduğunu gösteriyor. Hayatta en hakiki mürşit, yol gösterici bilimdir ile, bilimden ilham almayan her yolun insanlığı karanlığa götürdüğü gibi iki farklı ifade tarzını vurgulamakla kısaca özetlemek mümkün. Dolayısıyla Atatürk’ün oluşturduğu model için ilham aldığı önemli önderlerden kişilerden biri de Hacıbektaş-i Veli’dir. Şöyle de ifade etmek lazım. Hacıbektaş-i Veli ve yol arkadaşlarının, Anadolu’ya İslam kültürünün yayılması için oynadığı rol ile, bu kültürün bu coğrafyada, bu toplumda yaşatılması için Atatürk’ün oynadığı rol ile benzeştirmek lazım. Bu yönüyle belki düşünmek lazım.”
Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Semah ekibinin gösterisi ile tören sona erdi.