Muşlu Kız Öğrenciler Hayallerine Kavuştu
Muş Merkez Kız Yatılı Bölge İlköğretim Okulu tarafından hazırlanan ‘Bir Şans Daha’ adlı projenin kapanış ve sertifika töreni yapıldı.
Avrupa Birliği Merkezi İhale ve Finans Birimi ile Türkiye Cumhuriyet’i tarafından desteklenen ve Merkez Kız Yatılı Bölge İlköğretim Okulu tarafından özellikle kırsal kesimde yaşayan kız çocuklarının okullaştırılmasına yönelik hazırlanan ‘Bir Şans Daha’ adlı projenin kapanış ve sertifika töreni okulun konferans salonunda gerçekleşti. Toplantıya Vali Yardımcıları Hüseyin Göktürk, Fatih Demir, Belediye Başkan Vekili Haydar Özmen, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şihmus Sinecem, Milli Eğitim Müdür Vekili Turgut Karakış, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Bülent Solmaz, Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, Okul Müdürleri, öğrenci velileri ve öğrenciler katıldı.
Sertifika töreni öncesi katılımcılara proje hakkında bilgi verilirken, proje kapsamında okula kazandırılan Mervenur Yılmaz isimli öğrenci duygularını yazdığı mektubu katılımcılara okudu. Mervenur Yılmaz, ‘Bir Şans Daha’ adlı projenin kendisi ve arkadaşları için hayata dönüş projesi olduğunu belirtti.
‘O AN KOŞMAK, ETRAFIMDAKİ HERKESİN BOYNUNA SARILMAK İSTEDİM’
Eğitim hakkının yaşama hakkı gibi bir durum olduğunu söyleyen 7. sınıf öğrencisi Yılmaz, “Eğer bir insanın eğitim hakkını özellikle de ilköğretim görme hakkını elinden alırsanız ve ona sadece yaşama hakkını verirseniz o insan bitkisel hayata girer sadece yaşar, anlayamaz kimseyi en önemlisi de kimseye kendini anlatamaz. İşte ben de sırf cinsiyetimden dolayı kız olduğum için bu bitkisel hayata mahkûm edilmiştim. Ama ben böyle amaçsız umutsuz yaşamak istemiyordum, elimden de bir şey gelmiyordu tam böyle çıkmazın içinde olduğum bir gün kapımız çalındı. Biz Merkez Kız YİBO’dan geliyoruz. Bizim burada 2 yıldır okula gelmeyen devamsız öğrencimiz var biz onun ailesiyle görüşmeye ve kızımızı okula götürmeye geldik. Aman Allah’ım! Kalbim duracaktı ama gelseler ne olur ki babam yine göndermeyecekti, `artık geçti` diyecek onları dinlemeyecekti bile, sevincim, korkum, şaşkınlığım birbirine karıştı. Sonra içeri girdiler babam geldi. Tahmin ettiğim gibi `yok, olmaz` dedi. Ben kapının dışından dinliyordum onları uzun süre karşılıklı konuştular birden duyduklarıma inanamadım babam tamam dedi. O zaman kalbim duracaktı öğretmenlerim babamı ikna ettiler. O an koşmak etrafımdaki herkesin boynuna sarılmak, bana hayallerim için bir şans daha verildi diye haykırmak istedim. Sevgili büyüklerim benim ve benim gibi daha birçok arkadaşımın tekrar hayallerine kavuşmasını, hak ettiğimiz gibi yaşama hakkını ve şansını bize sağladığınız için sizlere teşekkür ederim. Sizlere söz veriyorum bizlerde bu ülkenin şansı olmak İçin elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz.” dedi.
Vali Yardımcısı Hüseyin Göktürk ise duyarlılık gösterip çocuklarını yeniden okula gönderen öğrenci velilerine teşekkür etti. Göktürk , “Bu ailelerimizin samimiyeti diğer ailelerimize de örnek teşkil edecektir. Eğitim olmadan hiçbir şey olmaz. Her şeyin başı eğitimdir. Bütün kötülüklerin kaynağı ise cehalettir. Aslında geri kalmışlığın kaynağı da cehalettir. Biz başta ülkemiz olmak üzere Muş’ta da cehaleti ortadan kaldırabilmek için birçok çareye başvuruyor çok çaba sarf ediyoruz. İşte başarı ile uygulanan bu proje de bunlardan sadece bir tanesidir. Eğer biz bu çocuklarımızı eğitime kazandıramazsak suçlu biz oluruz. Çünkü bu çocuklarımızın aileleri eğitim alamadıkları için böyle düşünüyorlar. Onların eğitim alamamalarında da suçlu yine bizleriz.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından proje uygulayıcılarına Vali Yardımcısı Hüseyin Göktürk tarafından sertifika verildi.