Kolenoğlu: Karadeniz, 31 Milyon Turistten Yeterli Payı Alamıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kontrolörler Kurulu Başkanı Fikri Kolenoğlu, doğal güzelliklere sahip Karadeniz bölgesinin, Türkiye`ye gelen 31 milyon turistten yeterli payı alamadığını söyledi.


Karadeniz Ajansı Derneği tarafından Zonguldak Dedeman Oteli’nde `Karadeniz’in Yat Turizmine Açılması 2023 Vizyonu Çalıştayı` düzenlendi. İki gün sürecek programa, Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız’ın yanı sıra AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, daire müdürleri ve davetliler katıldı.
Programın açılışında konuşan Karadeniz Ajansı Derneği Başkanı Dr. Süleyman Basa, Türkiye`ye gelen her 100 turistten 80`inin deniz ve kıyılara geldiğini vurguladı.
Akdeniz çanağındaki hareketliliğin Eğe ve Marmara üzerinden Karadeniz’e yönlendirilmesi gerektiğini kaydeden Basa, "Yat sahipleri yeni parkurlar görmek ve Karadeniz sahillerini keşfetmek istemektedir. Karadeniz’de kıyı yapılarından yararlanarak yat turizmine açılması büyük önem taşımaktadır.” dedi.


"KARADENİZ 31 MİLYON TURİSTTEN YETERLİ PAYI ALAMIYOR"
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kontrolörler Kurulu Başkanı Fikri Kolenoğlu, Türkiye`nin turizm kaynakları açısından zengin bir ülke olduğunu ifade etti.
Kolenoğlu, şöyle devam etti: "Biz bu ülkenin çok az bir bölümünü turizm anlamında kullanıyoruz. Biraz Akdeniz, Ege, İstanbul, Kapadokya ve Denizli var. Buna rağmen 31 milyon turistle dünyada 7. sıradayız. Gelir anlamında ise sonuncu sıradayız. Fakat Karadeniz maalesef bu pastadan yeterli pay almayan bölgedir. Türkiye`de turistlerin sadece yüzde 3`ü Karadeniz`e gelmektedir. Yat turizminden önce şehirlerimizin diğer turizm imkanlarını da geliştirmemiz lazım. Aksi takdirde yatla gelen kişiler limandan sadece ikmal yapıp gideceklerdir."
Türkiye`deki toplam otel kapasitesinin yüzde 1,5`inin Karadeniz`de olduğuna dikkat çeken Kolenoğlu, "Bakanlıkça belgelendirilmiş herhangi bir yat limanımız yok. Ülkemizde 43 belgeli yat limanımız mevcut ama bunlardan hiçbiri Karadeniz`de değil." ifadelerini kullandı.


"KARADENİZ`DE TURİZMİN ÇEŞİTLENMESİ ŞART"
Deniz Ticaret Odası Zonguldak Şube Başkanı İrfan Erdem, Karadeniz’in deniz turizmine açılmasıyla turizmin çeşitleneceğini savunarak, “Karadeniz’de yat turizminin gelişmesi için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Türkiye’nin yıllık turizminin gelirinin yüzde 25’inin deniz turizminden sağlanıyor.” diye konuştu.
Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu da kentin limanının çok kirli olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Zonguldak’ı gördüm. 2023’e hazırlık için yetkililere söyledim. Çok geride kalmış, çok işimiz var. Bu liman bu kadar kirli, Zonguldak limanı Zonguldak’ın çevresini kirletmiş. Ben 1982 yıllardan bu yana görevlerde bulundum. Kabahat benim, benim de katkım olsun. Buraları yapacağız. Buraların hiç de hoş olmayan görüntüleri var. İlk önce Zonguldak’ı ayaklandırmamız gerekiyor. 2023 vizyonunda Zonguldak’ın yapacağı çok şey var. Bu gün Türkiye uluslar arası arenada liderdir.”

VALİ AYYILDIZ: YAT TURİZMİ İÇİN GEREKLİ ALTYAPININ SAĞLANMASI ÇOK ÖNEMLİ
Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız ise konuşmasında yat turizminin önemine değinerek, "Sektörde yeni yapılacak yat limanı yatırımlarıyla yat bağlama kapasitesinin 2023`e kadar 30 bine çıkarılması, 3,5-4 milyar dolar olan gelirin ise 10 milyar dolara yükseltilmesi hedeflenmektedir. Ülkemizde yat turizmi daha çok Ege ve Akdeniz kıyılarını kapsamaktadır. Karadeniz ise doğal güzellikleri yanında son yıllarda ortaya çıkan küresel ısınmanın etkisiyle önem kazanmakta ve daha yeni yeni dikkat çekmektedir. Hazırlanan yat turizmi master planlarıyla, yat turizminin Karadeniz dahil tüm kıyılarımızda gelişmesine çalışılmakta. Bunun için Karadeniz`de yat limanlarının yapılması, bölgedeki balıkçı barınaklarının arttırılması, mevcutlarının yat turizmine hizmet verecek şekilde altyapı, elektrik, su, haberleşme ve diğer eksikliklerinin giderilmesi büyük önem taşımaktadır." şeklinde konuştu.
AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan da Zonguldak coğrafyasının kendilerinin üzerine yüklediği birtakım zorluklar olduğunu ifade etti. Toptan, "Çok konuştuğumuz büyük bir projemiz var. Bu da Zonguldak Limanı`nı doldurmak suretiyle yeni bir yeşil alan kazandırılmasıdır. Daha büyük bir liman yapma gayreti içerisindeyiz. Bu konuda alan çalışması da tamamlandı." diye konuştu.


"TURİSTLER KIYILARA GELİYOR"
Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Türkiye`nin hem iç hem de uluslararası turizmin yaz döneminde ve kıyılarda yoğunlaştığını, 1980`li yılların ikinci yarısından başlayarak hızlı bir hamleyle dünyaca tanınan, bilinen bir tatil ve gezi ülkesi durumuna geldiğini kaydetti.