Hürsiad Afrika'dan Yeni Anlaşmalarla Döndü

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)`nun İstanbul`da düzenlediği 7.

Türkiye-Afrika Ticaret Köprüsü`ne katılan Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Yönetim Kurulu üyesi Bedri Yılmaz ve üyeler organizasyondan yeni ticari anlaşmalarla döndü.

54 Afrika ülkesinden 350 işadamının Türk müteşebbislerle buluştuğu organizasyon hakkında bilgi veren HÜRSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Bedri Yılmaz, Gaziantep’ten 20 kişinin programa katıldıklarını söyledi. Yılmaz, "Programa kablo, tekstil, gıda, tarım, inşaat ve dekorasyon sektörleriyle G.Antepli firmaları Afrika pazarından pay almaları için bir araya getirdik. TUSKON programının ne kadar faydalı olduğunu Gaziantep`den katılan üyelerimizle beraber gördük. Küresel ekonomik krize rağmen Türkiye`nin yıldızı parlamasının en büyük nedenlerinden birinin Afrika pazarı gibi değişik pazarlara yelken açması çok önemlidir." dedi.

İtalya ve İspanya`ya yaptıkları ticareti Türkiye`ye kaydırmak isteyen Afrikalı işadamlarının Türkiye-Afrika Ticaret Köprüsü`nde ikili anlaşmalara imza attığını ifade eden Yılmaz, şu bilgileri verdi: "Türkiye`ye yönelecek ticaretin 300 milyon doları bulacak olması ekonomimiz açısından oldukça önemlidir. G.Antepli işadamlarına bu tür programlara derneğimiz aracılığıyla katılmalarını firmaları ve ülke ekonomimiz açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum."dedi. Programa katılan TAMSAN Mühendislik Yönetim kurulu Başkanı T.Murat Can "Afrikalı iş adamları, Türkiye ile daha güçlü ticari bağlar oluşturmak istiyor. Bu bizim gibi yurt dışına yeni açılan ve açılmayı düşünen firmalar için büyük bir fırsattı. Avrupa ülkelerine gıda ürünlerini satmakta oldukça zorlandığımızı, ama Afrika ülkelerinin bu konuda oldukça kolay ticaret yapılabildiğini bu programlara katılarak ve gelen firmalar ile görüşerek öğrendik." şeklinde konuştu.
Hür Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Sekreteri Orhan Özdülkar, 2006’dan bu yana gerçekleştirilen ticaret köprüsü programlarının 25 milyar dolarlık bir iş hacminin temelini oluşturduğunu söyledi. Özdülkar, 2009 ve 2010 yıllarında Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü adı altında 135 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen programlara yurt dışından 5000’e yakın işadamının iştirak ettiğini, Türkiye’den de bu etkinliklere yaklaşık 6000 firmanın katıldığını kaydetti.