Aü Öğrencileri, Osmanlı'nın Son Dönemini Tiyatroya Yansıttı

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Balıkçılık Kulübü Ayna Tiyatro Topluluğu, `Resimli Osmanlı Tarihi’ni sahneledi.

Aü Öğrencileri, Osmanlı'nın Son Dönemini Tiyatroya Yansıttı

Kültür ve Gösteri Merkezi’ndeki oyunda, Osmanlı’daki aile, kadın-erkek ilişkileri ele alındı. Turgut Özakman’ın yazdığı ve Osmanlı’nın son dönemindeki kimi siyasi olayları ele alan oyunda, Türk toplumunda yer alan anayasalar, aile kavramı, kadın erkek ilişkileri ile Abdülaziz, V. Murat ve Abdülhamit dönemi işleniyor.
Oyunun baş karakteri olan Vakıf, iyi niyetli, duygusal ama siyasetin çarklarının nasıl işlediğini bilmeyen, bu yüzden sürekli düş kırıklığına uğrayan ve tarihin gidişatını değiştirmek gibi olmayacak bir hayale kapılan biridir. 26 Mayıs 1960`ta sızarak uykuya dalan Vakıf, düşünde 26 Mayıs 1876`ya gider. Uyandığında ise 27 Mayıs 1960 devrimi olmuş ama Vakıf, yüzyıl öncesinde kalmıştır. Oyunda, Osmanlı`dan Cumhuriyet`e, toplumun siyasal serüveni, eleştirel, ironik ve keyifli bir dille komedi üslubunda canlandırıldı.
Ahmet Okur’un yönettiği Resimli Osmanlı Tarihi oyununun sahne yönetmenliğini Aykut Güler üstlendi. Oyunda; Ahmet Okur, Caner Şimşek, Duygu Kurulay, Aykut Güler, Selin Özbek, Mahmut Cangül, Elif Akpınar, Hakan Şahoğlu, Hami Gör, Veysi Anuk, Okan Erdoğan, Y. Emre Baltakesmez, Salih Kemal Yılmaz çeşitli rolleri üstlendi.