Eczacılar, Kutu Başı Hizmet Bedeline Geçmek İstiyor

Eczacılar, ilaç fiyatlarında devlet ile üretici firma arasında yaşanan yüzde 41’lik indirim uygulaması sonrasında mağdur olduklarını düşünüyor.

Eczacılar, Kutu Başı Hizmet Bedeline Geçmek İstiyor
Eczacılar, bu mağduriyetlerin tekrarlanmaması için Sağlık Bakanlığı’nın, kutu başı hizmet bedeli sistemine geçmesini istiyor.
İlaçta son dönemlerde, devletle üretici firmalar arasında yaşanan indirim sorunu en çok eczacıları rahatsız etti. Eczacılar, ilaçta yaşanan bu süreçte, halkın kendileriyle muhatap olmasından dolayı, sorunun kaynağı olan üretici firmaların indirim yapmamasının bedelini kendilerinin ödediğini aktarıyor.
İlaçta yaşanan bu tür sorunlardan kurtulmak isteyen eczacılar, Sağlık Bakanlığı’na, kutu başı hizmet bedeli teklifinde bulundu. Bakanlık, kutu başı hizmet bedelindeki 75 kuruş yüksek olduğu için uygulamaya sıcak bakmıyor. Eczacılar, dünyanın birçok ülkesinde uygulanan bu sistemin Türkiye’de de uygulanması ve gerekirse 75 kuruşluk hizmet bedeli ile ilgili görüşmeler yapılarak anlaşma yapılması taraftarı.
Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti Üyesi Ahmet Özçavuşoğlu, ilaçtaki global bütçe uygulamasından eczacıların çıkmak istediğini belirtti. Özçavuşoğlu, ilaç takip sistemi yani Medula sistemi sayesinde yapılacak takiple bunun mümkün olduğuna işaret etti. Sağlık Bakanlığı`na götürdükleri teklifte, devletin artık uygulanan sistemle eczacıların bir yılda kaç kutu ilaç aldığı ve sattığının belli olduğuna işaret eden Ahmet Özçavuşoğlu, yaşanan sorunlar ve yapılan indirimlerle birlikte eczacıların cirolarında büyük düşüşler olduğunu ve maliyetleri karşılamakta ciddi zorluklarla karşı karşıya olduklarını anlattı. Özçavuşoğlu, bu nedenle, eczacıların ayakta kalması ve onların halka hizmetini sürdürmesi adına birçok gelişmiş ülkede uygulanan kutu başı hizmet bedeli sistemine geçilmesini istedi.
Özçavuşoğlu; devletin, eczacının bir yılda kaç kutu ilaç aldığını kolaylıkla takip ettiğini belirterek, buradan eczacıların karlılığını hesap ederek, ilaç fiyatlarından bağımsız hale getirmesinin mümkün olacağını anımsattı. Bunu yapan ülkelerde sorun yaşanmadığını aktaran Özçavuşoğlu, şöyle konuştu: “Bizim talebimiz, devletten kutu başına 75 kuruş alırsak, mevcut standartta eczacılar yaşamını sürdürebilir. Kutu bazında değerlendirilecek. İlacın adı önemli değil. Fiyatına bakmadan her biri için 75 kuruş talep ediyoruz. Sağlık Bakanımız buna olumlu bakmadı. 75 kuruşu yüksek buldu. Bu karşılıklı oturulup konuşulur. Bu 50 kuruş olur. Ama sonuçta dünyada uygulanan sistem bizde de uygulanır.”
Ahmet Özçavuşoğlu, ilaç fiyatlarının yüksek olması konusunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, milletvekili seçildiği 2002 tarihinde rapor sunduklarını hatırlattı. Özçavuşoğlu, fiyatların çok yüksek olduğu ve ciddi indirimler yapılarak devletin ucuza ilaç alabileceği bilgisi verdiklerini belirtti. Sonrasında ise bugün için ilaç fiyatlarında ciddi indirim yapılarak devletin tasarruf yaptığını anlatan Özçavuşoğlu, “Ama bu indirimlerde firmalar değil eczacılar olumsuz etkilendi. Burada sıkıntı yaşadık. İlaç fiyatlarının yüksekliğini belirttik ama bedelini biz ödüyoruz.” dedi.

"HAYATİ ÖNEME SAHİP İLAÇLAR KAN ÜRÜNLERİ STATÜSÜNE ALINSIN"
Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti Üyesi Ahmet Özçavuşoğlu, Sağlık Bakanlığı’na yaptıkları bir öneride, hayati öneme sahip, olmazsa olmaz ürünlerini kan ürünleri statüsünü alınarak, kamu kurum iskontosundan arındırılmasını istediklerini söyledi.

Devlet, halk, eczacının; bu konuda gerginlik yaşamaması adına önemli olduğunu ifade eden Özçavuşoğlu, “181 kalem ilaç var bu grupta. Bakanımız teklife sıcak baktı. Hayati öneme sahip ilaçlarla ilgili sıkıntı kalkıyor. Devletin ödeme yaptığı 351 kalem ilaç var. Bunlardan 170 kalem ilaç için devletin şöyle yaptırımı olabilir; ödeme listesinden çıkartabilir. Muadilleri olabilen, yerine başka ikame edilebilecek ilaç olabilir. Ama 181 kalem için yerine başka bir ikame ilaç edemiyorsunuz.” diye ifade etti.