Komünist Lider Zyuganov Başkan Olursa Duma Seçimlerini Yenileyecek

Rusya’da 4 Aralık’ta yapılan parlamento seçimlerinde yüzde 19,19 oyla 92 sandalye kazanan ana muhalefet partisi lideri Genadi Zyuganov, 4 Mart’ta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde başkan seçilmesi durumunda Duma seçimlerini yenileme sözü verdi.

Komünist Lider Zyuganov Başkan Olursa Duma Seçimlerini Yenileyecek


Duma seçimlerinde yüzde 49,3 oyla 238 sandalye kazanan Birleşik Rusya’nın seçimlerde hile yaptığını savunan muhalif gruplar, 10 Aralık’ta meydanlara inmiş ve seçimlerin iptalini istemişti. Bolotnaya Meydanı’nda 50 binleri bulan protesto eylemleri 2000’li yılların en büyük gösterisi olarak değerlendirirken muhalif gruplar, 24 Aralık için yeni gösteri hazırlığı yapıyor. Şehir yönetiminin 50 bin kişilik gösteri izni verdiği yeni protesto eylemi için muhalif gruplar 300 bin kişi toplayacaklarını iddia ediyor.


Taraftarları ile Cumartesi günü bir araya gelen Zyuganov, “Eğer Komünist Parti başkanlık seçimlerini kazanırsa, Aralık 2012’de erken parlamento seçimleri yapacağız” taahhüdünde bulundu. 4 Aralık seçimlerini 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana yapılan en kirli seçim olarak niteleyen Zyuganov, Rusya Başbakanı Vladimir Putin’i de televizyonda tartışma yapmaya davet etti.


PUTİN’İN SEÇİLMESİ İKİNCİ TURA KALABİLİR

Levada Araştırma Merkezi’nin verilerine göre geçen yıl yüzde 60’ları bulan Putin’e destek yüzde 40’ın altına inmiş durumda. 4 Mart’ta yapılacak seçimlerin ilk turunda seçilebilmesi için yüzde 50’nin üzerinde oy alması gerekiyor. Seçimlerin ikinci tura kalma ihtimalini dikkate alan uzmanlar, zorlu bir seçim süreci olabileceğine dikkat çekiyor.


Zyuganov’un dışında Adaletli Rusya lideri Sergey Mironov, aşırı sağcı Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirinovski, İrkutsk bölgesi valisi Dmitri Mezentsev, milyarder iş adamı Mihail Prohorov ve radikal muhalif lider Eduard Limonov da Kremlin’e talip.