Yargıtay, cinsellik yok diye kaçan kadını haksız buldu!

Yargıtay, kendisiyle cinsel ilişkiye girmeyen kocasını terk eden kadını haksız buldu.

Yargıtay, cinsellik yok diye kaçan kadını haksız buldu!
Mahkeme, kendisiyle cinsel ilişkiye girmeyen kocasını terk eden kadını haklı buldu. Ancak Yargıtay, “Erkeğin fiziksel sağlık sorunu yok” diyerek mahkemenin kararını bozdu.

Çanakkale’de 19 yaşındayken evlendirilen A.D., evliliklerinin ilk üç ayında cinsel birliktelik olmayınca evi terk etti. Bunun üzerine kocası, Çanakkale Aile Mahkemesi’nde boşanma davası açtı ve hâkime “fiziksel bir sorunu olmadığına dair doktor raporu”nu sundu. Koca, eşinin evi terk ettiğini belirterek boşanmak istedi. Mahkemede dinlenen doktor da kocanın fiziksel sorunu olmadığını, psikolojik nedenlerin söz konusu olabileceğini, ancak kocanın önerilen danışmana gitmediğini söyledi.

‘EVLİLİĞİN GAYESİ’

Mahkeme, karısıyla beraber olmayan ve fiziksel bir sorunu olmadığı belirlenmesine karşın, psikolojik tedaviyi reddeden kocayı kusurlu buldu. Mahkeme, “Evlenmenin sosyal amacı yanında, belki daha önemli olarak nesli devam ettirme ve cinsel arzuları tatmin etme gayesi de vardır” kararı vererek, kadının evi terk etmesini haklı buldu.

‘CİNSEL SORUN YOK’

Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi ise, “kocanın cinsel yönden yeterli olduğunun anlaşıldığını” belirterek, mahkemenin kararını bozdu ve kadını haksız buldu. Yargıtay’ın bu kararına karşın Çanakkale Aile Mahkemesi, “Cinsel yakınlaşmayı beklemek için kadını zorlamak açık bir haksızlıktır. Bu koşullar altında evliliği devam ettirmesi beklenemez” kararı vererek, direndi. Dava, bu kez Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na taşındı. Genel Kurul da mahkeme kararını bozdu ve kocanın cinsel yönden yeterli olduğuna ilişkin raporu kabul ederek, kadının haksız olduğuna hükmetti.