Bdp'li Kürkçü'nün 'işgalci' Nitelemesine Kktc'den Sert Tepki Geldi (özel)

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ndeki bütçe görüşmeleri sırasında BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü`nün, Kıbrıs Barış Harekatı`nı ``işgal`` diye nitelemesine KKTC Başbakanı İrsen Küçük ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün`den sert cevap geldi.

Bdp'li Kürkçü'nün 'işgalci' Nitelemesine Kktc'den Sert Tepki Geldi (özel)
Ertuğrul Kürkçü`yü gerçekleri görmesi için Kıbrıs`a davet etmek istediğini söyleyen Küçük, "Gelsinler toplu mezarları birlikte gezelim. Bakalım Türk Ordusu Kıbrıs`ta işgalci midir ? Yoksa 1960 anlaşmalarından kaynaklanan hakkını kullanarak, Kıbrıslı Türkleri kurtarmaya mı gelmiştir. Kendisiyle birlikte gezelim, ondan sonra TBMM`de Kıbrıs hakkında bir konuşma yapsın."dedi.


Kürkçü`nün bu açıklamasını Cihan Haber Ajansı`na (Cihan) değerlendiren KKTC Başbakanı İrsen Küçük ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Kürkçü`nün Kıbrıs tarihini bilmediğini, gelip KKTC`de yaşanılanları dinledikten sonra, Türkiye`nin Kıbrıs`ta işgalci mi yoksa kurtarıcı mı olduğuna kanaat getirmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Küçük, "TBMM`de BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, bir kez daha Kıbrıs tarihini bilinmediğini ortaya koydu. Türkiye`nin Kıbrıs`ta işgalci olduğunu söylemek, Kıbrıs tarihini bilmemekle eş anlamlıdır. Türk Ordusu, Kıbrıs`a 1960 anlaşmalarında Türkiye Yunanistan ve İngiltere ile birlikte garantör ülke olarak anayasada yer alan bir yasaya göre hakkını kullanmıştır."ifadesini kullandı.

Türk toplumunun Rumların 1974`teki topyekun imhası ile karşı karşıya kaldığını belirten Küçük, "Bunu kim düzenlemiştir. Kıbrıs Rumları düzenlemişti. Kıbrıs Rumları kendi arasında bir ihtilal yapmışlardır. Kendi yönetimlerini değiştirmiş, bu ihtilalin sonunda Kıbrıs Türk toplumuna topyekun saldırı hali içerisine girmişlerdi. Bu tarihi belgelerle kanıtlanmıştı ve Türkiye garantörlük hakkını da tek taraflı kullanmak istememiştir. İngiltere ile çeşitli görüşmeler yapılmış, o zaman hatırlarım İngiliz Dışişleri Bakanıyla yapılan görüşmeler müşterek Kıbrıs`a Türkiye`nin talebi reddedilmişti. Bunun üzerine Türkiye artık kaçınılmaz olarak tek taraflı olarak 1960 anayasalarının ve 1960 Kıbrıs anayasasının kendisine verdiği hakkı kullanarak, Kıbrıs Türk`ünü toplu imhadan kurtarmak için adaya çıkmıştır."diye konuştu.

Türkiye`nin Kıbrıs`a müdahalesinin üç yönlü faydası olduğunu aktaran İrsen Küçük, " Birincisi, Kıbrıs Türk`ünün imhasının önüne geçilmiştir. İkincisi Güney Kıbrıs`taki ihlalin önüne geçilmiştir.Üçüncüsü de Yunanistan`daki cunta yönetiminin değişmesine ve sivil yönetimin işbaşına gelmesine neden olmuştur. Türkiye`nin buradaki haklılığı bilhassa kısa bir süre dahi olsa Rum saldırılarının ta ki Kıbrıs`ın 1974 Barış Harekatı`nın gerçekleşeceği güne kadar gibi kısa süre de bile bir çok katliamlar yapılmıştır. Sayın Ertuğrul Kürkçü`yü Kıbrıs`a davet etmek isterim. Gelsinler toplu mezarları birlikte gezelim bakalım Türk Ordusu Kıbrıs`ta işgalci midir? Yoksa 1960 anlaşmalarından kaynaklanan hakkını kullanarak Kıbrıslı Türkleri kurtarmaya mı gelmiştir."dedi. Türk Ordusu`nun bu şekilde Kürkçü tarafından ağza alınmaması gerekiğine vurgu yapan Küçük, Türkiye`deki BDP milletvekillerinin iç politikaya Kıbrıs`ı dahil etmeleri yanlıştır."diyerek Kürkçü`ye tepkisini koydu.

BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü`nün işgalci benzetmesine aynı şekilde sert tepki gösteren Dışişleri Bakanı Özgürgün de, "Her şey aklıma gelirdi de TBMM`de, Türk Silahlı Kuvvetleri`ne özellikle, Kıbrıs gibi çok yasal bir müdahale de işgalci diye bir nitelemenin gelebileceği aklımın ucundan bile geçmezdi." dedi. Bu açıklamayı ancak Yunanistan`daki politikacıların, Kıbrıs Rum politikacılar ya da Kıbrıs Rum kilisesi ve onun destekçileri tarafından söylenebileceğine atıfta bulunan Özgürgün, " Bunun dışında bugüne kadar ABD bile dahil, Türk Ordusu`na işgalci dediğini duymadım. Her defasında Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye`nin Kıbrıslı Türklerin imhasını önlemek için varlığını kabul ettiği Makaryos`un başkanlığındaki Kıbrıs Cumhuriyeti o dönemde olayları son dakika durdurarak Türkiye`nin müdahalesine fırsat verme noktasında geri adım attı. Bunları anlatıyorum çünkü sayın milletvekili bu sözleri kullanırken, bu olayların hiç birini bilmiyor ve ya kasıtlı yapıyor."açıklamalarında bulundu.

Türkiye`nin yaptığı harekatın Kıbrıs`a barış getirdiğini söyleyen Özgürgün sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Kıbrıs`ta bulunan Türklerin o dönemde ne güvenliği ne hayat garantisi ne de hiç bir şekilde Kıbrıs`la yasal ve ya bir düzen vardı. Her şey çökmüş durumdaydı. Türkiye bu ortamda tek başına Kıbrıs`a müdahale etmek zorunda kaldı. Türkiye`nin Kıbrıs`a yaptığı müdahale Kıbrıs`a barışı getirdi. 1974`ten sonra bir tek kişi dahi ölmedi. Sayın milletvekili Kıbrıs`a barışı getiren Türk Silahlı Kuvvetleri olduğunu ya bilmiyor ya da kasıtlı bilmemezlikten geliyor. Sayın milletvekilinin bunu bizden dinlemesi lazım. Olayı yaşayıp bilenlerden dinlemesi ve Kıbrıs`taki gerçekleri bilmesi lazım."

Kürkçü`ye tepki gösteren Ulusal Birlik Partisi (UBP)Milletvekili Zorlu Töre ise, Kürçü`nün ifadesinin Rumların konuştuğu bir ağız olduğunu aktardı. Töre, "Bugün Avrupalılar bile Amerikalılar dahil olmak üzere, Türk askerinin Kıbrıs`ta işgalci olarak nitelemiyor. Çünkü Türk askerinin Kıbrıs`taki varlığı 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti`nin kuruluş anlaşmalarına garanti ve ittifak anlaşmalarında yer almıştır.Türkiye garantör bir ülkedir. 1960`ta da Türk askeri Kıbrıs`ta garantör askerler olarak gelmişlerdir. KKTC Cumhuriyetini benimsemeyen Türk askerini işgalci olarak gören zihniyet Türk zihniyeti değildir. TBMM çatısı altında söylense de bu zihniyet Türk milletine hizmet etmeyen bir zihniyettir."sözlerini kaydetti.