Gümüşhane'den Çin'e İhracata Başlandı

İşletme Müdürü Kayhan:`` Tam kapasite ile çalışmaya başladığımızda 99 olanistihdam sayımız 240 olacaktır``(fotoğraflı-görüntülü)GÜMÜŞHANE - 11.

12.2011 - İbrahim Özdemir - Gümüşhane`de üretime başlayan GÜMÜŞTAŞ Şirketinin Çin`e bakır, kurşun ve çinko cevheri ihracatına başladığı bildirildi.

İşletme Müdürü Tayfun Kayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beş yıl önce Gümüşhane`nin Mesire mevkisinde sondaj yaparak başladıkları maden arama çalışmalarında mutlu sona ulaştıklarını belirterek, ``Üç yılımız sondaj yaparak geçti. 600 metresi ana, 5 bin 400 metresi yan galeriler olmak üzere 6 bin metre uzunluğunda galeri açtık`` dedi.

Açılan galeriler sonucunda tespit edilen bakır, kurşun ve çinko rezervinin 1 milyon 815 bin ton olduğunu ifade eden Kayhan, şöyle dedi:``Tespit edilen rezerv bizi 15-16 yıl idare edecek düzeydedir. Ancak, galerilerimizde daha derinlere gittikçe yeni rezervlerin tespitini yapıyoruz. Bu da bizim daha uzun süreli üretim yapmamıza imkan sağlayacak. Şu ana kadar tespit edilen rezerv bir fabrikayı kurtaracak kapasite olduğu için Tekke beldemizde bulunan Organize Sanayi Bölgesi`nde 5 bin metre karesi kapalı alan olmak üzere 200 bin metre karelik alana kurşun, çinko ve bakır flotasyon (cevherleri yüzdürme yoluyla zenginleştirme yöntemi) tesisini kurduk ve cevher üretimine başladık. Halen maden ocağımız ve fabrikamızda yüzde 95`i Gümüşhaneli olmak üzere 99 kişi istihdam ediyoruz. Fabrikamız tam kapasiteyle çalışmaya başladığı zaman istihdam edilecek olan kişi sayısı 240 olacaktır. Üretilen bakır, kurşun ve çinko cevheri Trabzon Limanı`ndan Çin`e ihraç edilmektedir.``Maden ocağından fabrikaya galeri açma sırasında çıkarılan cevherin naklinin sürdürüldüğünü anlatan Kayhan, ``Hazırlık galerilerinden çıkan cevherimizi depoladık. Şu anda fabrikamıza bu cevheri naklediyoruz. Maden sahamızda 1 ton cevherde 1.81 gram altın, 77.11 gram gümüş, yüzde 0.6 bakır, yüzde 5 çinko ve yüzde 3 kurşun tenoru tespit edildi. Maden ocağımızda tespiti yapılan 1 milyon 815 bin ton rezervin 800 bin tonluk kısmında bakır, kurşun ve çinko, 1 milyon 15 bin tonluk kısmında ise kurşun ve bakır konsantresinin tespiti yapıldı. Ocağımızdan maksimum 400-500 milimetrelik boyutlu ve karakteristik özellikleri daha önce saptanan tuvanen cevherler, türlerine göre tesis stok alanlarına nakledilerek stoklanmaktadır`` dedi.

Fabrika Müdürü Uğur Ölgen ise, kısa bir süre önce üretime başlayan flotasyon tesisinden Çin`e bakır, kurşun ve çinko cevheri ihraç ettiklerini belirterek, maden ocağından fabrikaya gelen cevheri geliştirdiklerini ifade etti.

Cevherin flotasyon tesisinde zenginleştirilerek kalite ve verimliliğinin artırıldığını kaydeden Ölgen, ``Elde edilen bakır, kurşun ve çinko cevheri Trabzon Limanı`na sevk edilerek ihracat bağlantısı kurduğumuz Çin`e gönderilmektedir`` dedi.

Ölgen, halen Çin`in dışında diğer ülkelere de ihracat yapmak için çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.

Fabrika Çevre Mühendisi Aysel Ertük ise, çevre konusunda duyarlılıklarının çok yüksek olduğunu belirterek, şunları ifade etti:``Gerek tuvanen cevherler, gerekse atıkların depolandığı atık depolama tesisi tamamen prosedürlere uygun ve kapalı devre olarak çalışmaktadır. Hiç bir atık dışarıya deşarj edilmemektedir. Bu tür tesislerde rastlanmayan tedbirlerin hepsi alınmıştır. Atık barajımız tamamen sızdırmaz ve kaya dolgudur. Bütün üniteler toz ve diğer kirleticilerden arındırılmıştır. Atık havuzumuzda iki tane gözlem kuyumuz bulunmaktadır. Bu kuyulardan herhangi bir sızma olup olmadığını ve yer altı sularına karışıp karışmadığının tespitini yapıyoruz.``(ÖZ-ZAF-ABK)
Kaynak: AA