Amsterdam’da ‘değişen Türkiye, Algılama ve Ezber Bozma Konferansı’ Düzenlendi

Hollanda Türkevi Araştırmalar Merkezi ve UETD-Hollanda tarafından aylık konulu tartışma programlarının 12’ncisini düzenledi.

Hollanda Türk Yazar Kulübü Başkanı Sadık Yemni Moderetörlüğünde yapılan Amsterdam Tartışmaları’nın bu ayki konukları Doç. Dr. Zeynep Dağı ve Turgay Oğur oldu. Amsterdam Anadolu Derneğinde Hollandalı Türk sivil toplum temsilcileri ve işadamlarının katıldığı toplantıda her iki uzman da “Türkiye’de değişim ve algılama” konusunu değişik açılardan irdeledi.
23. Dönem AK Parti Ankara milletvekilliği de yapan Doç. Dr. Zeynep Dağı “Hepimizin yaşamış olduğu şu süreç, çok hızlı müthiş bir verimin içerisinde olan bir süreç. Bu sürecin getirmiş olduğu fırsatlar riskler ve belirsizlikler aslında hepimizi kapsamı alanı içerisine alıyor. Dolayısıyla hiçbirimizin bu değişimin dışında kalmak, değişimi ıskalamak, ıskaladığımız taktirde hem toplum aile ve çocuğumuz birey olarak bir faydasını görmemiz mümkün değil. Dolayısıyla gerçekten de 1991 yılından itibaren değişime başladık. 1980’li yıllarda başlayan süreçte rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal Türkiye’yi değişime çok hazırladı. Özal, Türkiye’yi ekonomik, siyasi ve yapısal olarak dirençli kılmaya çalıştı. Dolayısıyla bu gün Türkiye kısmen istikrar yaşıyor ise sağlam bu alt yapıyı Özal ile başlayan sürece borçluyuz.” dedi.


ÖZAL İLE BAŞLAYAN SÜREÇTE DEĞİŞİME HAZIRLIKSIZ YAKALANMADIK
“Aslında değişime inanmak ve saygı duymak gerekiyor.”diye sözlerini sürdüren Dağlı, değişime katkıda bulunmak gerektiğini vurguladı. “Değişimi anlamaz isek, değişime saygı duymaz isek, zamanın ruhunu kıskanmak gibi bir talihsizlik ile karşı karşıya kalırız” uyarısında bulunan Dağlı, sözlerine şöyle sürdürdü: “Ve bu talihsizlik ile aslında hem bireylerin, hem de toplumun yenilgisiyle sonuçlanan bir duruma öncülük etmiş oluyoruz. Özal ile başlayan süreçte değişime hazırlıksız yakalanmadık. Özal’ın siyasi kararlılığı ile ve bütün askeri vesayete rağmen, tüm sıkıntılara rağmen, değişimi toplumun bir parçası haline getirmeye çalıştı. Toplumu da o değişime hazırlamaya çalışan önemli bir aktör yaptı. Dolayısıyla biz eğer soğuk savaş döneminden kalma ezberlerimiz ile algılarımız ile yeni dünyayı anlamlandırmaya çalıştığımızda ortaya maalesef çok sıkıntılar ile karşı karşıya kalıyoruz. Yani algılar ile gerçeklerin örtüşmediği bir süreci bize işaret ediyor.”
Türkiye’de Genç Siviller hareketinin en aktif üye ve sözcülerindendir Turgay Oğur, sinevizyon eşliğinde bir sunum yaptı. Program daha sonra karşılık soru cevap eşliğinde devam etti.