Almanya’daki Gurbetçi Aileler, Bayramı Tanzanya’da Geçirdi

Avrupa`nın değişik ülkelerinden ve Almanya’nın farklı şehirlerinden Tanzanya’ya gelen çok sayıda işadamı ve gurbetçi vatandaş Kurban Bayramı’nı Tanzanya’nın farklı şehirlerinde geçiriyor.

Arefe gününden bir gün Önce Tanzanya’nın başkenti Dar Es Selam şehrine gelen gurbetçiler, arefe günü Zanzibar adasına geçerek Bayram namazını Zanzibar’ın farklı camilerinde Afrikalı vatandaşlarla birlikte kıldı. Gurbetçiler, Zanzibar’ın köylerinde kurbanlarını kendi elleriyle keserek köy halkına dağıttı.

Afrikalı Müslümanlar, Almanya ve Türkiye’den ailece gelen kardeşlerini görünce çok mutlu olduklarını belirtti.


Zanzibar’da eğitim faaliyetleri ile tanınan ve bünyesinde Feza okullarını bulunduran Sebil Vakfı’nın organizasyonuna Almanya’nın Gelsenkirchen, Duisburg, Essen, Mülheim, Oberhausen, Dusseldorf, Wuppertal ve Solingen şehirlerinin yanı sıra Fransa ve Türkiye’den gelen 50 kişi katıldı.

Zanzibar’da 27 ayrı noktada kurban organizasyonu yaptıklarını belirten Sebil Vakfı Başkanı Mustafa Çalışkan, Kurban’da kendilerini yalnız bırakmayan gönüllülere teşekkür etti. Çalışkan, yüzde 99’u Müslüman olan Zanzibar’da köy muhtarları vasıtasıyla fakirlerin tespit edildiğini ve o köylerden kurbanlıkların satın alınarak yine köy halkına kurban olarak dağıttıklarını açıkladı.

Almanya’dan Tanzanya’ya oğlu ile birlikte Kurban Bayramı için geldiğini ve Afrika’da ilk defa bir bayram yaşadığını belirten işadamı Yüksel Yalçınak, dünyanın farklı bir kıtasında Müslüman kardeşleriyle bayramı yaşamak, fakir ve muhtaç olan insanlara kurbanları kendi elleriyle dağıtmanın vermiş olduğu heyecan ve mutluluğu kelimelere sığdıramadığını belirtti.

Avrupa’dan Afrika’ya gönül köprüsü kurmak için çevrelerinden topladıkları kurban paralarını Tanzanya’da değerlendirdiklerini belirten Solingenli işadamlarından Burhan Yıldız, Bilal Özmen ve Muhtat Yagır diğer arkadaşları ile birlikte bayramın birinci gününde 100 büyük baş kurban kestiklerini ifade etti.


Almanya’nın Gelsenkirchen şehrinden gelen Kadir Bayrakdar, Oktay Kılıç ve Hüseyin Bayhan bayramın birinci gününde Zanzibar’da yağan çok şiddetli yağmura rağmen kurban ibadetini yerine getirmenin, Tanzanyalı kardeşlerin mutluluğuna vesile olmanın heyecanını yaşadıklarını belirtti.

Tanzanya’da bayramın birinci ve ikinci gününde 3 bin büyükbaş hayvan kesildi.