Google logosuyla Marie Curie'nin 144. doğum günü kutladı

Google yine logo değiştirdi. Google Doodle, bu sefer ünlü kimyager Marie Curie'nin 144. doğum günü kutladı.

Google'ı kullanan milyarlar Google Doodle'ın bir kez daha değiştiğine tanıklık etti. En son Türkiye Cumhuriyeti'nin 88'inci yaş günü için global anlamda logo değiştiren Google, Marie Curie'nin 144'üncü doğum gününü de logo değiştirerek kutladı.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Marie Curie Polonya kökenli bir Fransız fizikçisi ve kimyacısıdır. 7Kasım 1867'de Polonya Varşova'da doğmuştur. Eşiyle birlikte yaptıkları radyoaktivite araştırmaları 2 kere Nobel Ödülü almalarına vesile olmuştur. Dünyanın en önemli bayan kimyagerlerinden olan Marie, Radyum maddesi keşfedildikten sonra bu maddeyle yaptığı testlerle çok vakit geçirdiğinden dolayı kanser olmuştur.

Asıl adı Maria Sklodowska olan ünlü kimyagerin Albert Einstein'la arkadaştır. Birlikte bilim sohbetleri yaptığı bilinmekte olup beraber çekindikleri fotoğraflar da bugün ulaşılabilir kaynaklarda yer almaktadır. - Beyaz Gazete

Dönem itibariyle 1. Dünya Savaşı'da boş durmayan Marie, 1914 yılında Paris Üniversitesi'nde Radyum Enstitüsü'ne ilk müdür olarak atandı. Hayatı boyunca radyumun tıptaki önemine dikkat çekti. 1. Dünya Savaşı sırasında kızı Irene ile birlikte, genç kadınlara x ışını teknolojisini öğretti. Ayrıca fizik tedavi uzmanlarına savaş ortamında radyoloji ekipmanını nasıl kullanacaklarını gösterdiler. Bu esnada yüksek dozda radyokaktif ışına maruz kaldılar.

Google logosunu süsleyen Marie Curie'nin aldığı ödüller:

1903 - Nobel Fizik Ödülü
1903 - İngiliz Kraliyet Birliğinden Davy madalyası
1903 - İngiliz Kraliyet Birliği'nden Davy madalyası
1911 - Nobel Kimya Ödülü
1921 - Bilime katkılarından ötürü, Amerika'nın kadınları adına, başkan Warren Harding'ten 1 gram radyum


Google logosuyla Marie Curie'nin 144. doğum günü kutladı