‘‘avrupalılar, Türkiye’ye Olan Beyin Göçünü Tersine Çevirmemizi Rica Ediyor’’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Lütfi İnciroğlu ve beraberindeki 11 kişilik heyet, ‘Çalışma hayatında toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesi’ konulu proje kapsamında Avusturya’da görüşmelerde bulundu.

‘‘avrupalılar, Türkiye’ye Olan Beyin Göçünü Tersine Çevirmemizi Rica Ediyor’’
Heyet Başbakanlık, AMS, Ombudsmanlık, ÖGB, WAFF gibi kurumları da ziyaret etti.

Avusturya Ludwig-Boltzmann İnsan Hakları Enstitüsü, Almanya Federal Çalışma Bakanlığı ve Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ortak yürüttüğü proje hakkında Cihan Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan İnciroğlu, toplamda 1,5 yıl süren projenin amacının Türkiye’nin ulusal programında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği alt başlığında yer aldığını söyledi.


Projenin üç ana amacını “Mevzuatın uyumlu hale getirilmesi, kurum içi eğitimlerle kurumsal kapasitesinin yükseltilmesi ve toplumsal duyarlılığın artırılması” olarak anlatan İnciroğlu, projede hedeflenen 320 personelden 265’inin eğitime tabi tutulduğunu belirtti.


Toplumu bilinçlendirme konusunda ‘www.isteesitlik.org’ adlı internet sitesi kurduklarını ve bilgilendirme broşürleri hazırladıklarını kaydeden İnciroğlu, toplumsal bilinçlenme konusunun geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. 65 kişilik Avrupalı kısa dönem uzman heyetinin 65 gün boyunca Türkiye’de mevzuat eşleştirme konusunda çalışmalar yaptığını belirten İnciroğlu, ‘iş kanunları, devlet memurları kanunu ile sosyal güvenlik mevzuatı ve toplu iş hukuku başlıkları’nın incelendiğini kaydetti.

KADINA BİÇİLEN ROL AVUSTURYA’DA ÇOK FARKLI DEĞİL
Kadının çalışma hayatına katılımına ilişkin konuşan İnciroğlu, "Türk kadının çalışma hayatına katılımında engeller var. Çocuk ve yaşlı bakımı konusundaki hizmetlerin geliştirilmesi gerekiyor. İstihdama katılacak kadının eğitim seviyesi yükseltilmeli.” dedi.

Avusturya temaslarında da İş Piyasası Kurumu’na ziyaretlerinde kadının Türkiye’deki sorunlara benzer sorunları olduğunu gözlemlediğini belirten İnciroğlu, kadına biçilen rolün Avusturya’da çok farklı olmadığını savundu.


Ayrımcılık konusunda Eşit Muamele Ombudsmanı İngrid Nikolay-Leitner’i ziyaret ettiklerini söyleyen Genel Müdür Yardımcısı, “Ülkede bu kuruma yapılan 3 bin 500 başvurunun tamamına yakını ayrımcılık ile ilgiliymiş. Başvurularda öne çıkan konunun cinsiyet, din ve etnik köken ayrımcılığı olduğu dile getirildi.” ifadelerini kullandı.

İŞYERİNDE AYRIMCILIĞA MARUZ KALANLAR OMBUDSMANA MUTLAKA BAŞVURMALI
Ombudsmanın, yapılan başvurularda genellikle başvuranların haklı çıktığını kendisine aktardığını belirten İnciroğlu, “Ayrımcılıkla mücadele konusunda rehberlik ve danışmanlık hizmeti veriyorlar. Bu kurum şikâyetler konusunda delil topladığını ve bunu gizlilikle yaptığını belirtti. Sorun yaşayanlar mutlaka başvurmalı. Sonuçlardan haksızlığın cezalandırıldığını anlıyoruz. Zaten başvurularda artış varmış.” diye konuştu.


Türkiye’de de ayrımcılıkla mücadele yasa tasarı taslağının hazırlandığını ve Başbakanlığa sunulduğunu belirten İnciroğlu, bu tasarıda AB mevzuatının referans alındığını ve tasarının eşitlik kurumunu da içerdiğini belirtti ve ‘Bu kanun bir çatı kanunu olacağı için tüm kurumlarda geçerli olacak’ ifadelerini kullandı. İnciroğlu şöyle devam etti: “Türkiye de Kadın İstihdamının Artırılması ve Fırsat Eşitliğinin Sağlanması konusunda bir Başbakanlık Genelgesi, ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca da Mobbing (Psikolojik Taciz) Genelgesi yayımlandı. Bu bağlamda bakanlık bünyesinde ‘Mobbing Takip Kurulu’ oluşturuldu ve bu konuda tüm çalışanların ve işverenlerin bilgi ve bilinç düzeyinin artırılması hedefleniyor.”

MAVİ KART YENİ KANUNLA DAHA İYİ ÇALIŞACAK
Çalışma hayatı konusunda önemli eserlere imza atan İnciroğlu Mavi Kart sistemine ilişkin, “Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Ancak mavi kartın yeni kanunla daha iyi çalışacağına inanıyorum.” açıklamasında bulunan İnciroğlu, gurbetçilerin askerlik ve seçme-seçilme hakkı dışında Türk vatandaşlarının yararlandığı tüm haklardan yararlandıklarını ancak bu konuda yine sorunlar yaşandığını bu sorunları giderecek yeni bir kanun tasarısı hazırlandığını ve gurbetçilerimizin rahatlayacağını ifade etti.

“Türkiye son 8 yılda çok mesafe aldı. Hizmete erişim bilişim teknolojilerinin kullanılması ile kolaylaştı. Bürokrasi azaltılmış oldu. Artık bir çok hizmet online olarak sunulabiliyor.” diyen İnciroğlu, artık bir çok şeyin TC Kimlik No’su ile yapılabildiğini söyledi.


KADINA DESTEK OLACAK HİZMETLER AVUSTURYA’DA YAYGIN
Avusturya’daki yapıyla Türkiye’yi karşılaştıran İnciroğlu şunları söyledi: “Avusturya eğitim sorununu çözmüş büyük oranda. Bizde ise gelişme göstermekle birlikte sorunlarımızın bazıları devam ediyor. Yönetici pozisyonundaki kadın oranı Avusturya’da yüzde 9 iken Türkiye’de sadece yüzde 1. Kadına destek olacak kreş hizmetleri Avusturya’da yaygın ancak ülkemizde geliştirilmeye ve yaygınlaştırılmaya muhtaç. Bunlar bizim geride olduğumuz bazı konular Ancak iki ülkede de anneye biçilen rolün ortak olduğunu ifade etmeliyim.”

İnciroğlu Türkiye’de eşit iş, eşit ücret konusunda Türkiye’de kadınlar erkek arasında bir fark bulunmazken Avusturya’da yüzde 21’lik bir farktan bahsedildiğini vurguladı. 70 milyonu aşan Türkiye’de sadece 23 milyon iş gücüne katılım varken Avusturya’nın 8,5 milyon nüfusundan 6 milyonunun iş gücü piyasasında olduğunu belirten İnciroğlu, Avusturya’da işgücüne katılımın yüzde 75’i bulduğunu söyledi.


İlginç bir olaya da değinen İnciroğlu, “Alman yetkililerle görüştüğümüzde Türkiye’ye dönen Almanya’da yetişmiş eğitimli Türk gençlerini tekrar ülkelerine yönlendirmemizi rica ediyorlar. Bu aynı işe karşı daha iyi şartlara sahip oldukları için eğitimli gençlerin Türkiye’yi seçtiklerini gösteriyor.” dedi.


İnciroğlu Avusturya programını, “Bu çalışma ziyareti öncelikle sistemin yerinde görülmesi açısından oldukça faydalı oldu. Ekibimiz iyi bir tecrübe edindi.” şeklinde değerlendirdi.