İit Genel Sekreteri İhsanoğlu, Kktc’ye Gidiyor

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, üst düzey temaslarda bulunmak ve İİT üye ülkeleri bakanlar düzeyinde yüksek eğitim forumu ve fuarının açılışına katılmak üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti`ne gidiyor.

Bilindiği üzere Genel Sekreter İhsanoğlu Eylül ayında New York’ta BM Genel Kurul Toplantıları vesilesiyle İİT’nin beş gözlemci üyesinden biri olan KKTC’nin Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile bir görüşme yapmış ve bu görüşmesinde KKTC’ye resmi ziyarette bulunacağını belirtmişti.

Genel Sekreter’in yoğun geçecek ziyaretinde, KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Meclis Başkanı Dr. Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüseyin Özgürgün ve Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst ile görüşmelerde bulunması bekleniyor.

Görüşmelerde hem Kıbrıs meselesinin kalıcı ve adil bir biçimde çözüme kavuşturulması yolunda gelinen aşama hakkında bilgi alınacağı, hem de İİT’nin Kuzey Kıbrıs’lı Müslüman Türk toplumuna verdiği haklı destek vurgulanarak bu ilişkinin daha fazla nasıl geliştirilebileceği hususunda görüş alışverişinde bulunulacağı belirtildi.

İİT Genel Sekreterliği’nden yapılan açıklamaya göre ziyaret ayrıca KKTC’deki yüksek nitelikli eğitim imkânlarını İİT üyesi ülkelere daha iyi tanıtmak ve bu vesileyle de KKTC’ne uluslararası alanda destek vermek amacını taşıyor. Bu meyanda KKTC çok önemli bir İİT etkinliğine de ev sahipliği yapacağı dile getiriliyor.

28 Kasım sabahı İİT üye ülkeleri bakanlar düzeyinde yüksek eğitim forumu ve fuarı, Cumhurbaşkanı’nın ve Genel Sekreter’in katılacağı bir törenle açılacak. İİT üye ülkelerinden Eğitim ve/veya Yüksek Öğretimden Sorumlu Bakanların katılmasının beklendiği toplantıya Türkiye’den Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in de katılması bekleniyor.

Kıbrıs meselesinin çözümüne ilişkin görüşmelerin hız kazandığı bir dönemde İİT üyesi ülkelerin üst düzeyli temsilcilerini böylesi bir etkinliğe göndererek KKTC’ye destek vermeleri de çok anlamlı bulunmaktadır.