Tolon: Yasak Sorgu Yöntemine Dayalı İfadem Alındı

Ergenekon davasının tutuksuz sanığı emekli Orgeneral Hurşit Tolon, soruşturma aşamasında emniyette, savcılıkta ve hakim karşısında yasak sorgu yöntemine dayalı yorma ve aldatma kullanılarak ifadesinin alındığını öne sürdü.

İtiraz üzerine mahkeme, Tolon’un daha önce verdiği ifadelerin yeniden okunmasını kararlaştırdı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ikinci Ergenekon davasının 143. duruşmasında Mustafa Balbay, İbrahim Şahin ve Tuncay Özkan`ın da aralarında bulunduğu 10 tutuklu sanık ile tutuksuz sanıklardan Yalçın Küçük ve Hurşit Tolon katıldı. Bu davadan tutuksuz yargılanan sanık Küçük, Odatv davasından tutuklu bulunduğu için her zaman olduğu gibi yine sanık bölümünde yer aldı. Tutuklu sanıklardan Mehmet Haberal, Fatih Hilmioğlu, Levent Ersöz, Hasan Atilla Uğur, Mustafa Dönmez ve Taylan Özgür Kırmızı`nın da aralarında bulunduğu 8 tutuklu sanık duruşmaya katılmadı.
Kimlik tespitinin ardından Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, 142`nci duruşma sonunda savunmasını tamamlayan tutuksuz sanık Hurşit Tolon`un, soruşturma aşamasında emniyette, savcılıkta ve hakim karşısında verdiği ifadelerinin okunmasına başlanacağını açıkladı. Bunun üzerine Tolon, soruşturma aşamasında gözaltında bulunduğu sırada Ceza Muhakemeleri Kanununun 148/1 maddesinde belirtilen yasak sorgu yönteminin uygulandığını iddia etti. Yorma ve aldatma uygulanarak ifadesinin alındığını öne süren Tolon, bu ifadeleri kabul etmediğini, bu nedenle vakit kaydetmemek adına okunmamasını talep etti. Başkan Hasan Hüseyin Özese ise, "Doğru bulmadığınız yerleri düzeltebilirsiniz." diyerek ifadeleri okuyacaklarını söyledi. Bu açıklamanın ardından Tolon, "O halde ifadelerimin tamamında olan eksiklik ve aksaklıklarla alakalı hazırladığım düzeltme açıklamasını yapmak istiyorum." dedi. Başkan Özese ise, "Yeri geldikçe düzeltmelerinizi yapabilirsiniz." dedi.

Müvekkilinin 83 saat gözaltında tutulduğunu söyleyen Avukat Köksal Bayraktar ise, “Bu ifadeler yorma ve aldatma üzerine kuruludur." iddiasında bulundu.

Tolon ve avukatının itirazları üzerine duruşmada Tolon’un verdiği ifadeler yeniden okunmaya başlandı.