Wikileaks`in Kurucusu Assange, İsveç`e İade Ediliyor

İngiltere Yüksek Mahkemesi, WikiLeaks`in kurucusu Julian Assange`ın İsveç`e iadesi kararına yaptığı itirazı reddetti.

Temyiz Mahkemesi bu kararıyla, İsveç’te tecavüz suçundan yargılanan Assange’ın bu ülkeye iade edilmesini onaylamış oldu.


Hakkındaki kararı öğrenmek için bugün Londra`daki Temyiz Mahkemesindeki karar duruşmasına katılan Julian Assange`a, yargıç John Thomas ve Duncan Ousely İsveç`e iade kararının onandığını yüzüne okudu.


İngiliz Woolwich Ceza Mahkemesi, şubat ayında sonuçlanan davada, iki kadına tecavüz etmekle suçlanan Assange`ın İsveç’e iadesine karar vermişti. Bu kararı temyize götüren Assange, Yüksek Mahkeme’nin kararı bozmaması üzerine hayal kırıklığına uğradı.

Devletlerin gizli bilgilerini yayınlayarak büyük bir yankı uyandıran Assange’ın İngiliz Yüksek Mahkemesi’nin bozmadığı ‘İsveç’e iade’ kararını, İngiltere`de bir üst mahkeme olan Anayasa Mahkemesi`ne veya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`ne götürmesi bekleniyor.


Bilgisayar uzmanı Assange, Temmuz ayında yapılan temyiz duruşmasında, Woolwich Ceza Mahkemesi mahkemenin verdiği kararın çok hızlı bir şekilde sonuçlanmış ‘politik’ bir karar olduğunu söyleyerek bu kararın WikiLeaks belgeleriyle özdeşleştirilerek verildiğini savunmuştu. Assange, ABD`nin 250 bin gizli belgesini internet üzerinden yayınlayarak ABD yönetimini çok zor durumda bırakmış ve dünyada büyük bir sansasyon oluşturmuştu.


Temyiz duruşmaları sırasında Assange`ın, İsveç`e iade edilmesi durumunda buradan ABD`ye gönderilerek "idam cezasıyla" yargılanma ihtimalinden korktuğu basına yansımıştı.


İsveçli savcılar, Assange`ı ‘İsveçli iki kadına tecavüz ettiği’ yönündeki iddialara ilişkin sorgulamak için hakkında Avrupa genelinde tutuklama kararı çıkartmıştı. Bunun üzerine Londra`da gözaltına alınan Assange dokuz gün gözaltında tutulduktan sonra kefaletle şartlı tahliye edilmişti. Şubat 2011’de tecavüz suçlamasından dolayı tekrar hakim karşısına çıkarılan Assange, İngiliz Woolwich Ceza Mahkemesi tarafından ‘İsveç’e iadesine’ karar verilmişti. Wikileaks’in kurucusu, bu kararı temyiz mahkemesine götürmüştü.

40 yaşındaki Avustralya vatandaşı Assange Frontline Kulubü`nün kurucusu yakın arkadaşı Vaughan Smith`in İngiltere`nin doğusunda yer alan Suffolk bölgesindeki malikanesinde kalıyordu. Her gün karakola giderek bildirimde bulunması gereken WikiLeaks`ın kurucusunun, ayrıca ayak bileğine takılı elektronik bir kelepçe bulunuyordu.