``türkiye Azerbaycan’la Bütünün Küçük Parçalarıdır``

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç.

``türkiye Azerbaycan’la Bütünün Küçük Parçalarıdır``
Dr. Ruhi Ersoy, Türkiye ve Azerbaycan’ın Türk dünyası genelinde yer alan önemli ülkelerden ikisi olduğunu belirtti. Ersoy, "Özellikle üzerinde durulması gereken bu ülkelerin farklı ülkeler olmadığı, bütünün küçük parçaları oldukları gerçeğidir." dedi.
GAÜN Türk Musikisi Devlet Konservatuarı ve Fen - Edebiyat Fakültesi işbirliğiyle Atatürk Kültür Merkezi’nde, ‘Azerbaycan - Türkiye İlişkilerinde Edebiyat, Sanat, Kültür ve Müzik’ konulu panel düzenlendi. Fen - Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhi Ersoy’un başkanlığında gerçekleştirilen panele, Azerbaycan Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Sabir Rüstemhanlı, Azerbaycan Türk Kadınları Birliği Genel Başkanı Tenzile Rüstemhanlı ve Sanatçı Ahmet Şafak konuşmacı olarak katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Ersoy, paneli, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin daha derinden hissedilmesi için gerçekleştirdiklerini belirtti. Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinin Türk Dünyası birlikteliği bağlamında düşünülmesi gerektiğine vurgu yapan Ersoy, "Türk dünyası genelinde veya Turan coğrafyasının temelinde yer alan önemli ülkelerden ikisi Azerbaycan ve Türkiye’dir. Ayrıca, özellikle üzerinde durulması gereken bu ülkelerin farklı ülkeler olmadığı, bütünün küçük parçaları oldukları gerçeğidir."şeklinde konuştu.

Panelde Azerbaycan Parlementosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Sabir Rüstemhanlı Azerbaycan Türkiye ilişkilerinin tarihi ve siyasi boyutu konusunda bilgi verirken, Azerbaycan Türk Kadınları Birliği Genel Başkanı Tenzile Rüstemhanlı da Azerbaycan Türkiye ilişkilerinin kültürel boyutu hakkında konuştu. Sanatçı Ahmet Şafak da panelde Azerbaycan Türkiye ilişkilerinin fikri, edebi ve musiki boyutu konusunda tecrübelerini aktardı. Panel kapsamında, Atatürk Kültür Merkezi Fuaye Alanı’nda Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü öğretim görevlilerinden. Muhammed Aliyev’in resim sergisi büyük ilgi görürken, Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nın Türk halk müziği dinletisi de keyifle takip edildi. Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ilgar İmamverdiyev ve Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Afgan Salayev’in tar ve piyano resitali, Azerbaycan ve Anadolu ezgilerinin ortak icrası olan konser de büyük beğeni topladı. Panelin finalinde ise Ahmet Şafak’ın ‘Azerbaycan Türkiye’ şarkısı salonu coşturdu. Panel sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Göğüş tarafından panelistlere hediye takdim edildi.