Kızım acı çekmesin diye Ötenazi yaptırdım

Doktorların tedavi edemeyeceği ender bir hastalığa yakalanan kızı Berivan'ı 17 yıl boyunca yaşatma mücadelesi veren ve ötenazi kararı ile kızını ebediyete uğurlayan anne Meral Tüzün, yaşadıklarını kaleme aldığı 'Sevginin Son Kanıtı' isimli kitabı ile insanların ölüm hakkını savunduğunu dile getirdi.

Kızım acı çekmesin diye Ötenazi yaptırdım
Kızını yaşatmak için verdiği mücadelenin bir süre sonra yanlış olduğunun kararına vardığını anlatan Tüzün; 'Kendimi iki yıl boyunca ötenazi kararına hazırladım" dedi.
'Bütün okyanuslar mürekkep, bütün ormanlar kalem olsa acımı yazmaya yine de yetmezdi' satırlarını 'Sevginin Son Kanıtı' isimli kitabında okuyucularla buluşturan Meral Tüzün, mücadeleci olduğu kadar acılı bir anne olarak gösteriliyor. Kızının acılarını dindirmek için her yola başvuran bir annenin öyküsünü Fransızca kaleme aldıktan sonra Türkçeye çevrilmesinden dolayı memnuniyetini dile getiren Meral Tüzün; şöyle konuştu: "Kızımın ötenazi ile ebediyete uğurlanma kararını vermekte çok zorlandım. O'nu
yaşatmayı düşünürken, artık yapabileceğim hiçbir şeyin olmadığına kara verdim. Yaşam kalitesini daha ileri bir seviyeye götüremeyeceğimin kanısına vardım.Onu yaşatmak isterken çektiği acıların süresini de uzattığımın farkına vardım. Ötenazi kavramının bir tabu olmamalı,ölme konusu insanlar arasında tartışılarak, konuşularak ölme hakkına sahip olması gerekiyor. İnsanlar mutlaka birgün ölecek. Ancak, acı çekerek değil. Bu konular artık daha farklı boyutları ile alınmalı. Ben iki yıl boyunca ötenazi
kararına kendimi hazırladım ve 2007 yılında bu karar nihayete erdi."

Kızının hayatını gasp eden hastalığın 1990 yılında 11 yaşında ilk belirtileri göstermesi ve sinir sisteminin çökmesine neden olduğunu ifade eden acılı anne Meral Tüzün; şunları söyledi: "Bebekliğinde geçirdiği kızamık hastalığının virüsü belli bir süre sonra tekrar aktif duruma gelerek kızımın beyin fonksiyonlarını tahrip etti. Kızım yemek yiyemez, konuşamaz ve hareket edemez duruma geldi. Ancak, anne olunca dağları yerinden oynatmak istiyorsunuz. En ufak bir umut ışığı bile size yeterli gelebiliyor.

Doktorlar kızımın en fazla iki yıl yaşabileceğini ifade ederken kızımla aramdaki sevgi bağı birbirimize tutunmamıza sebep oldu. Amerika, İngiltere ve Hindistan ve Uzakdoğu ülkelerindeki alternatif tıp tekniklerini dahi denedim. Dünyada bu hastalığa yakalanarak en fazla yaşayan tek kişi benim kızım oldu."

'Arkadaş' yayınevi tarafından basılan 'Sevginin Son Kanıtı' isimli kitabın tüm gelirinin Fransa'nın ünlü insani yardım kuruluşu 'Emaus'e bağışlanacağını anlatan Tüzün; "Kitabı kaleme aldığımda acının bir santimetresine bile dokunmayacağım" diyerek kendime söz verdim" dedi.

BEYAZ PERDEYE HAYIR
Kitabında kızını yaşatma mücadelesi ve ardından ötenazi şekli ile yaşamının son bulma sürecini ifade ettiğini anlatan Tüzün, yaşadıklarının beyaz perdeye taşınma fikrine sıcak bakmadığını da sözlerine ekledi.