Eroğlu, Orgeneral Erten`i Kabul Etti

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, uzlaşma için bulundukları müzakere masasında Rum liderin kendisini devlet başkanı, karşı tarafı da toplum lideri olarak düşünmesi halinde bir anlaşmaya varmanın mümkün olmadığını söyledi.

Eroğlu, "Dünyanın, BM`nin ve AB`nin büyük hataları olmuştur. Ve bunlar, bugüne kadar devam eden çözümsüzlüğün nedenlerinden bazılarıdır. Biz çözüm arayışı içerisindeyiz. İnşallah mümkün olur. Mümkün olmazsa, da açıkta değiliz. Alternatifsiz değiliz" dedi. Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC`nin kuruluş yıldönümü kutlamalarında TSK`yı temsil etmek amacıyla adada bulunan Türkiye Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten`i kabuk etti. Kabulde KTBK Komutanı Korgeneral Adem Huduti ile Cumhurbaşkanlığı MüsteşarıHasan Güngör de hazır bulundu.

Eroğlu, kabulde yaptığı konuşmada, 1960`lı, 1970`lı yılları yaşamış biri olarak, bugünün anlamını çok iyi anladığını ve bunu genç nesillere fırsat buldukça aktarmaya çalıştıklarını söyledi. 1974`ün ardından KTFD`yi kuran Kıbrıs Türkü`nün, Rumlar`ın tavrından dolayı federal devletten cumhuriyete yöneldiğini kaydeden Eroğlu, böyle bir günde Orgeneral Erten`in TSK`nın temsilcisi olarak aralarında bulunmasının, kendisini gururlandırırken dış dünyaya verilecek mesaj bakımından da fevkalade önem arz ettiğinibelirtti. Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye`nin etkin ve fiili garantisinin, Kıbrıs Türkü`nün kırmızı çizgileri arasında olduğunu ve bunu bir meclis kararıyla ortaya koyduklarını söyledi. Bazı gerçekleri müzakere masasına taşımaya çalışırken, bu gerçekler dikkate alınmadığı takdirde, yapılacak bir anlaşmanın uzun ömürlü olmayacağını sık sık tekrarladıklarını kaydeden Eroğlu, 1974 öncesi olanlardan ders çıkarıp, bugün olan gerçeklerden hareket etmek gerektiğini belirtti. Eroğlu, bu gerçeklerin Güney komşularıtarafından görülüp kabul edilmesi halinde bir anlaşmaya varmanın daha kolay olacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas`ın, karşılıklı suçlamalarda bulunmama kararına rağmen, Türk tarafını uzlaşmazlıkla suçladığını anımsatarak, şöyle devam etti: "Biz uzlaşma için müzakere masasında bulunuyoruz. Türkiye`nin bu konudaki tavrı, geçmiş yıllarda dünya tarafından görülmüştür. Bu nedenle birbirimizi suçlamak yerine, birbirimizin muhatabı olduğumuzu ve anlaşmayı, müzakere masasında bizim yapmamız gerektiğini anlaması gerekir. Kendi devlet başkanı bizi toplum lideri olarak düşünüyorsa, bir anlaşmaya varmak mümkün değildir. Kendisi devlet başkanı, biz toplum lideri. İkimiz de müzakere masasında toplum lideriyiz ve var olan bir sorunu çözmeye çalışıyoruz.Dolayısıyla müzakere masasında birbirimize karşı üstünlüğümüz yoktur. Dünyanın, BM`nin ve AB`nin büyük hataları olmuştur. Ve bunlar, bugüne kadar devam eden çözümsüzlüğün nedenlerinden bazılarıdır. Biz çözüm arayışı içerisindeyiz. İnşallah mümkün olur. Mümkün olmazsa, da açıkta değiliz. Alternatifsiz değiliz. Biz bir devlet kurmuş olmamıza rağmen, barışçı ve uzlaşıcı yanımızı ortaya koymak için müzakereleri sürdürüyoruz. Masaya öneri koyan, uzlaşma için samimi gayret sarf eden taraf olduğumuzu BM degörmüştür diye düşünüyorum." Türkiye Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten ise konuşmasında, 28. kuruluş yıldönümünde KKTC`de bulunmaktan onur ve gurur duyduğunu söyledi. Genelkurmay başkanının saygı ve iyi niyet dileklerini ileten Erten, "Bugün, Kıbrıs Türk halkının eşitlik ve özgürlük mücadelesinin sonunda KKTC`nin kurulduğu özel bir gündür" dedi.

Gerek KKTC`nin, gerekse Türkiye`nin, BM Genel Sekreteri`nin iyi niyet misyonu çerçevesindeki girişimlerini, her zaman olduğu gibi, desteklemeye devam edeceklerini kaydeden Erten, BM parametrelerine dayalı çözüm politikalarını destekleme azim ve kararlılığı içinde olan Türkiye ile TSK`nın, adil ve kalıcı çözüm çerçevesinde "garanti ve güvenlik" konusuna ayrı bir önem verdiğini söyledi. Orgeneral Erten, "TSK`nın buradan çekilmesi durumunda, bizzat yaşadığım 1963 - 1974 arasındaki dönemin geri geleceğikaçınılmaz gibi görünüyor. Bu nedenle bu parametrelerden birincisinin, bu garanti ve güvenlik anlaşmaları olduğunu düşünüyoruz" dedi. Kıbrıs Türk halkının siyasi eşitliği ile iki kesimliliğin de önemli olduğunu kaydeden Erten, gerek Türkiye`nin, gerekse TSK`nın, her zaman olduğu gibi, Kıbrıs Türk halkının yanında olmaya devam edeceğini söyledi

Erten, izolasyonların kalkması gereğine de vurgu yaparak, "Her iki tarafın da çözüm konusunda iyi niyetli girişimleri sürdürmesi gerekiyor. BM şemsiyesi altında ve yerleşik parametreler çerçevesinde adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılırsa, Doğu Akdeniz`deki barış ve istikrara büyük katkı olacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Orgeneral Erten, konuşmaların ardından karşılıklı olarak birbirlerine anı tabağı verdi. Erten ayrıca Cumhurbaşkanı Eroğlu`na TC Genelkurmay Başkanı`nın kutlama mesajını sundu.
Kaynak: İHA