Kandilli`den Van Depremine Yakın Takip: 10 Yeni İstasyon Kuruldu

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Ensitüsü, Van`daki deprem sonrası sarsıntıları sağlıklı olarak izleyebilmek için bölgeye 10 adet deprem istasyonu yerleştirdi.


23 Ekim 2011 tarihindeki Van Erciş depremi sonrası bir değerlendirme raporu hazırlayan Kandilli Rasathanesi, artçı depremlerin 8 Kasım 00:00 itibarı ile 2 bin 243 adede ulaştığını belirtti. Bölgede meydana gelen en büyük artçı depremin aletsel büyüklüğünün 5.7 (Ml) olduğu ve 4.0 ve üzeri 111 adet artçı deprem meydana geldiğinin ifade edildiği raporda, artçı depremlerin oluştuğu bölgenin tektonik şartlarına ve kırılan fayın fiziksel özelliklerine bağlı olarak, zaman içerisinde büyüklükleri ve sıklıkları azalarak devam etmesinin ise beklenen bir durum olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, 8 Kasım 2011 itibarı ile yapılan ön değerlendirmede artçı depremlerin günlük dağılım grafiği incelendiğinde deprem sayısının yoğunluk olarak azalım içerisine girdiğinin gözlendiği dile getirildi. Raporda, şöyle denildi:
"Ancak bu tür büyük depremlerde bölgede bir süre daha artçı deprem aktivitesinin devam etmesi olağan bir durumdur. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM), deprem sonrası bölgeye 10 adet deprem istasyonu yerleştirmiştir. Bölgede yapılacak olan bu çalışma ile artçı sarsıntıların sağlıklı olarak izlenebilmesi, deprem sonucu kırılan fayın doğrultusunun ve uzunluğunun ortaya konulabilmesi, depreme neden olan kaynağın özelliklerinin, faylanma karakterinin vb. bilgilerin sağlanmasında bilimsel açıdan çok değerli katkılar sağlayacaktır."

HASARLI YAPILAR KONUSUNDA TESPİTTE BULUNULDU
Kandilli Rasathanesi`nin, hazırladığı raporunda hasarlı yapılar konusunda da tespitlerde bulunduğuna işaret edilen raporda, bölgedeki bina hasarlarının, gerekli deprem performansını sağlayamayan yapılarda meydana geldiği ve çoğunlukla tamamen yıkımla sonuçlandığının açıkça gözlendiği vurgulandı. Raporda, şu görüşlere yer verildi:
"Yeterli performansı kısmen de olsa sağlayabilen binalarda, bekleneceği gibi, hasar sadece yapısal olmayan (bölme duvarı, cephe kaplama, asma tavan, pencere ve benzeri) unsurlarla kısıtlı kalmıştır. Mevcut artçı deprem aktivitesi gözönünde bulundurularak, halkımızın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı elemanlarınca belirlenmiş, yapısal hasarlı binalara girmemesi gerekir. Ancak hasarın sadece sıva çatlağı gibi yapısal olmayan unsurlarla kısıtlı kaldığı az hasarlı veya hasarsız binaların, iskan için kullanılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Karar verilemeyen durumlarda acil durum yönetiminin teknik elemanlarına danışılmalıdır."