Dış dolgusundaki tehlike...

Diş hekimlerinin kullandığı amalgam dolguların içinde % 50'ye yakın civa bulunduğu ve bunun Parkinson, Alzheimer gibi hastalıklara sebep olduğunu belirtildi.

Dış dolgusundaki tehlike...
Diş hekimlerinin genelde kullandığı amalgamın sağlık açısından zararlı olduğu belirtildi. Diş Hekimi Ali Cenk Erdem, amalgam dolguların içinde yüzde 50'ye yakın civa bulunduğunu belirterek, bunun Parkinson, Alzheimer gibi hastalıklara sebep olduğunu söyledi. Amalgam dolgu, gümüş, kalay ve bakır alaşımının, cıva ile karıştırılması ile elde ediliyor. Karışımın yüzde 45-50'sini oluşturan civa oluşturuyor. Civa metalleri birbirine bağlayarak dayanıklı bir dolgu malzemesi haline getiriyor. Amalgam dolgu, 150 yıldan beri geliştirilerek kullanılıyor. Dünya genelinde yılda yaklaşık olarak 1 milyar amalgam dolgu yapılıyor. Ankaralı Diş Hekimi Ali Cenk Erdem, Türkiye'de amalgam dolgunun çok yaygın olduğuna dikkat çekerek, bilimdeki son bulguların bu dolgu çeşidinin sağlık açısından çok ciddi sorunlara sebep olduğunu gösterdiğini belirtti. Erdem, amalgamın insan sağlığına neden zarar verdiğini şöyle açıkladı: ''Amalgam dolgu, zamanla aşınıyor. Aşınmadan dolayı içinde bulunan sindirime ve oradan da kana karışıyor. Amalgam, aynı zamanda içinde bulunduğu madde sebebiyle strese sebep oluyor. Ağız tadını değiştirdiği için damak tadını da etkiliyor.''

''Üretici firma da uyarıyor''

Erdem, ''Amalgam dolgususun maddesini üreten firmalar, bunun insanın sağla zararlı olduğunu net bir şekilde kabul ediyorlar. Amalgam kutuların üzerinde 'koru kafa' işareti var. Aynı zamanda ekolojik dengeye zarar verdiği işareti de var. Bunların kullanılmasından dolayı her yıl tonlarca civa atık sularla çevreye bırakılıyor. Çevre felaketine sebep oluyor'' dedi.