Bakan Günay: Senfoni Salonlarında Türk Müziği İcra Edilmemesi Yanlış

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, senfoni salonlarında Türk Halk ve Türk Sanat müzikleri icra edilmemesine ilişkin olarak, ``Yanlış bir anlayış.

Ben bu yanlış anlayışın, önümüzdeki süreçte nitelikli Türk müziği, etnik müzik eserleriyle değiştirileceğini düşünüyorum, değiştirilmesi gerektiğine inanıyorum, değiştirebileceğimizi de düşünüyorum.`` dedi.

Bakan Günay, İzmir Üniversitesi (İZÜ)`nin 2011-2012 akademik yılı açılış töreninin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi`nde Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği icrasının yasak olduğunun hatırlatılması üzerine, bu konuda eskiden beri sürdürülen böyle bir anlayış olduğunu ancak doğru bulmadığını söyledi. Müziğin klasik Batı veya klasik Türk olup olmadığının değil, icracıların yüksek nitelikli ve yetenekli olup olmamasının önem taşıdığını vurgulayan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: ``Onun için bir müzik mekanı, bence her türlü müziğin icrasına uygundur. Yalnız geçmişten bu yana oluşturulmuş böyle bir kabul var, senfoni salonlarında Türk müziği icra edilmiyor. Yanlış bir anlayış. Geçmiş yıllarda bir kez bu anlayış değiştirilmeye çalışılmış, çok başarılı olamamış. Ben bu yanlış anlayışın önümüzdeki süreçte değiştirileceğini düşünüyorum. Batı müziği icra eden arkadaşlarımız, bunu tabusal bir alan haline getirmeye, kendilerine bir imtiyaz yaratmaya çalışıyorlar. Bir anlamda öteki müzik alanlarına karşı da bir küçümseme sergiliyorlar. Bu çok yanlış. Dünyada halk müziği kökünden gelen, etnik müzik kökünden gelen çok önemli icracılar var. Onlardan birinin, birkaçının, bir topluluğun bir senfoni salonunda konser vermesinden daha güzel ne olabilir? Bunlar eskimiş anlayışlar.``
Bakan Ertuğrul Günay, İzmir`in EXPO 2020 adaylığı için kurulacak komisyonun başına gelme ihtimali olup olmadığı yönündeki soruya karşılık ise bu konuda netlik bulunmadığını ancak kendisinin zaman sıkıntısı olduğu için zaman ayırabilecek bir arkadaşını önermeyi düşündüğünü, bu konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın takdir edeceğini söyledi. Günay, ``Hangimiz olursak olalım, üzerimize düşeni kesin biçimde yerine getireceğiz. Ben şu anda EXPO`nun Paris`teki merkezinin, İzmir`in ve EXPO`nun anlamlarına uygun halde düzenlenmesini sağlamaya çalışıyorum. Paris`in çok merkezî bir yerinde, Şanzelize`de bir kültür ve turizm müşavirlik büromuz var biliyorsunuz. Bu konuda kaynak ayırdık, proje de yaptık. İki mimar arkadaşımız yerinde çalışıyor. Merkezin en kısa zamanda yüksek nitelikte hazırlanmasını sağlamaya çalışıyorum.`` şeklinde konuştu.

EXPO için yer tartışmalarının hatırlatılması üzerine de geçen günlerde yapılan toplantıda İnciraltı`nın ağırlık kazandığını, bu saatten sonra yer değiştirme yönünde bir tartışmaya muhatap olmak istemediğini, İnciraltı üzerinde çalışmaya devam edeceklerini belirtti.