Antep Fıstığı'nın Faydaları Bilimsel Olarak Kanıtlanıyor

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ömer Çelik, Antep Fıstığı tanıtımının tanıtım grupları aracılığıyla mutlaka desteklenerek tanıtılması gerektiğini belirterek, bilimsel araştırmalar sonucunda Antep Fıstığı'nın diğer üretilen fıstıklardan daha faydalı olduğunun kanıtlanacağını söyledi.

Antep Fıstığı'nın Faydaları Bilimsel Olarak Kanıtlanıyor
GTB Başkanı Ömer Çelik, Antep Fıstığı'nın tanıtımı konusunda gerekli desteği bulamadıklarını ve bunun mücadelesini verdiklerini ifade ederek, "Bu yıl geçen yıllara göre üretim biraz daha az. Geçen yıla oranla baktığımızda üçte iki oranında bir üretim var. Esasında bu hep tahminlerde kalıyor. Bizim yapmamız gereken, Antep Fıstığı'nın geleceğiyle ilgili teşvik veya destekler gibi önlemlerin alınması. Bununla birlikte pazarlama açısından her yıl üretim kapasitesini tam olarak bilmemiz gerekiyor. Çünkü heptahminlerde kalıyoruz. Bu nedenle biz özellikle Antep Fıstığı'nın desteklenmesi için ilgili kurumları uyardık. Bu gün rekolte tahminlerinde yani buğdayda, pamukta yüzde doksanların üzerinde tahminlerimiz tutuyor. Çünkü bu ürünler destekleniyor ve primleri veriliyor. Böyle olunca rakamlarda doğru çıkıyor. Antap Fıstığı'nda maalesef bunu yapamıyoruz. Zaman zaman komşu illerde isim üzerinde tartışma yapılacağına üretim kapasitenin tespiti ve gerekli desteklerin verilmesi tartışılmıyor" dedi

Antep Fıstığı'nın Türkiye'de değil dünya çapında tanıtılması gerektiğine işaret eden, Çelik, "Tanıtım gruplarında destek olmadığı için istediğimiz neticeleri alamadık. Uluslararası tanıtım noktasında bu tanıtım gruplarının desteklenmesi gerekiyor. Antep Fıstığı'nın birkaç günde olsa festival aracılığıyla Türkiye'nin gündeminde olması bizim için çok önemli. Ama ticari olarak uluslar arası fuarlarda da desteklenerek tanıtımın yapılması gerekiyor. Yani Fıstık Tanıtım Gruplarına bütçe ayrılması gerekiyor.Tabii ki festivallerinde tanıtım noktasında faydalı olduğunu düşünüyorum. Belki yüzde yüz olmasa da en azından gündemde kalıyor" diye konuştu. Yöresel olarak bir tanıtım grubu oluşturduklarını da anlatan Çelik, "Bu gurubumuz Gaziantep Üniversitesiyle birlikte fıstığın yapısıyla ilgili laboratuar çalışması yaptı. Bir süre sonra bunun sonuçları da kamuoylu paylaşılacak. Antep Fıstığı'nın diğer ülkelerde yetiştirilen fıstıktan farklılığı ve özellikleri var. İnsana yararlı olan ve iyi huylu kolesterolü artıran yağı bulunuyor. Yani diğer fıstıklara göre bizim bölgemizde yetişen fıstıklar insan sağlığına daha yararlı. Sofrada kullandığınız zamandamak ve lezzet farkı çok. Kuru yemiş olarak da farklılıklar arz ediyor. Çikolata olsun diğer tatlı çeşitleri olsun bunlarla da tam uyum sağlayan bir özelliği var. Yani üniversitede yapılan deney ve tahlillerin sonunda insan bünyesindeki deneklerle yapılan çalışmaların üniversite senatosundan onaylandıktan sonra bu farklı bilimsel olarak da kanıtlanmış olacak. Bilimsel olarak açıklanması Antep Fıstığı'nın farkını bütün dünyaya kanıtlamış olacağız" şeklinde konuştu.
Kaynak: İHA