Rektör Füzün`den Yeni Anayasada Yüksek Öğretim Kanunu Talebi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) 2011/2012 Akademik Eğitim Öğretim Yılı`nın açılış töreni Sabancı Kültür Sarayı`nda gerçekleşti.

Rektör Füzün`den Yeni Anayasada Yüksek Öğretim Kanunu Talebi
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, hükümetin yeni anayasa çalışmalarında Yüksek Öğretim Kanunu`nun yeniden yapılarak yer alması gerektiğini belirtti.

Sabancı Kültür Sarayı`nda gerçekleşen açılış töreninde İzmir Vali Yardımcısı, Ege Üniversitesi Rektörü Candeğer Yılmaz, AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu, eski Devlet Bakanlarından Işılay Saygın ile dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler hazır bulundu. Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, küreselleşen ekonomilerde yükseköğretime artan taleple birlikte, yükseköğretim kurumları ile iş dünyası arasındaki ilişkinin önemine dikkat çekti. Füzün,"Yükseköğretim alanı tarihte hiç olmadığı kadar uluslararası rekabete açık hale gelmiştir. Bu yüzden 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, en kısa sürede yeniden yapılarak yeni anayasa çalışmalarında yer almalıdır" dedi

Üniversitelerin bilim için özgürlükten ödün vermeyen özerk kurumlar olduğunu dile getiren Füzün, "Ancak gelinen noktada üniversitelerin özerk olduğunu söylemek pek mümkün değil" ifadesinde bulundu. DEÜ`nin bu yıl itibari ile 30`uncu yıldönümünü kutlayacaklarını ve üniversitenin 30.`uncu yılına 13 Fakülte, 10 Enstitü, 4 Yüksek Okul, 6 Meslek Yüksek Okulu, 1 Konservetuar, 40 Araştırma ve Uygulama Merkezi ile girdiklerini kaydeden Füzün; üniversitenin bugüne kadar yaklaşık 130 bin öğrenci mezun verdiğini belirtti. Törenin onur konuğu konuşmacısı olarak söz alan AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu da Avrupa Birliği`ne giriş sürecinde Türkiye`yi en çok eğitim konusunun zorlayacağını söyleyerek, "Avrupa Birliği eğitim alanında eğitim gücü yüksek insanlara ihtiyaç duyuyor. Ben AB Uyum Komisyonu Başkanı olarak da Yükseköğretim Kanunu`nun gerekliliğine inanıyor ve anayasa çalışmalarında yer alması gerektiğini düşünüyorum.Yeni anayasa çalışmalarında bence de Yükseköğretim Kanunu`nun yer alması gerekli. Bence bukonuda sözü başkalarına bırakmadan, henüz ortadada bir taslak veya metin yok iken, üniversitelerin bu konuya müdahil olmalarını isterim" diye konuştu. Açılış konuşmalarının ardından DEÜ Devlet Konservatuarı Orkestrası, Devlet Sanatçısı Suna Kan ile birlikte konser sunumu gerçekleştirdi. Konserin ardından üniversitenin çeşitli bölümlerinden birincilikle mezun olanlara ve 2011/2012 eğitim-öğretim yılına çeşitli alanlara en yüksek puanla kayıt yaptıran öğrenciler için ödül törenine geçildi.
Kaynak: İHA