(özel)-evini Müzeye Çevirdi

Muğla`da Kaunos antik kentinde bulunan Çandır köyü’nda yaşayan 71 yaşındaki Mehmet Varol’un Yörük müzesine çevirdiği evi büyük ilgi görüyor.

(özel)-evini Müzeye Çevirdi
Muğla’nın Köyceğiz ilçesine bağlı Çandır Köyü’nde yaşayan 71 yaşındaki Mehmet Varol kendi imkanlarıyla oluşturduğu Yörük müzesi Yörük tarihine ışık tutuyor. Yörüklerin kendine özgü malzemelerinden oluşturulan eşyaları sergileyen Mehmet Varol amacının yeni nesillere Yörük kültürünü tanıtmak olduğunu söyledi. Kendiside Yörük kültüründe büyüyen Serin Cumhuriyet döneminden önce ve sonra Yörüklerin yaşam tarzlarını kendi imkanlarıyla oluşturduğu Yörük müzesinde sergiliyor.Varol, 1940 yılında tek odalı çadırda dünyaya geldiğini ve 1945 yılında Yörüklüğü bırakarak Çandır Köyü’ne yerleştiğini belirtti

Aralarında yaşı 400 e kadar varan deve hamuru yapılan tahtalar, çeşitli giysiler, gelinlikler, kıldan yapılma çadır, kilimler, halılar, ağırlık kullanılmadan üzerindeki çentiklere göre alışveriş yapılan teraziler, gelin taçları, süs eşyaları, ahşap ve bakır eşyalar, ateş çubukları, ibrikler, idare ve gaz lambaları , ahşap aynalıklar, yazmalar, yemeniler, yelekler, çocuk beşikleri, yün eğirmekte kullanılan teşe denilen aletler ve daha bir çok eşyanın yer aldığı sergide bini aşkın eserin bulunduğunu belirten Mehmet Varol, Yörük atalarının eşyalarının kaybolmaması ve genç nesillere Yörük kültürünü öğretmek için böyle bir koleksiyon oluşturduğunu belirtti

Varol; “Cumhuriyet dönemi öncesi ve sonrası atalarımızın kullandığı Yörüklere has eşyalardan bir sergi oluşturdum. Yaklaşık 3 yıl oldu bu sergiyi açalı yerli ve yabancı birçok turist büyük ilgi gösteriyor. Bu yıl yaklaşık bin 700 turist bu sergiyi ziyaret etti. Hiçbir ücret talep etmiyoruz gelen ziyaretçilerden. Bu sergiyi ticari bir kaygı taşıyarak yapmadım. Teknolojinin olmadığı dönemlere atalarımızın nasıl yaşadığını göstermek istedim. Yörük kültüründe özellikle kilimlerin üzerinde bazı işaretler bırakılmış. Bu işaretler sayesinde hangi bölgede hangi Yörük topluluğunun yaşadığını anlayabiliyorum. Osmanlı döneminden kalma ağaç kaplar, ağaç ölçekler, hamur tekneleri ve develer için ahşaptan yem kapları gibi malzemeler var sergimde. Burada oluşturduğum koleksiyonları uzun uğraşlar sonucu oluşturdum” diye konuştu.

Burayı herhangi bir gelir elde etmek için açmadığını belirten Mehmet Varol, şunları söyledi: “Bunlar bizim kültürümüz açısından çok önemli eserler. Geçmiş ile bugünü birbirine bağlıyor. Bir şekilde değerlendirilmeselerdi atılıp yok olacaklardı. Buradan kesinlikle herhangi bir gelir beklemiyorum, gelenler herhangi bir ücret ödemeden burayı gezebilirler”
Kaynak: İHA