Erdal Erzincan 'çalıp söylüyor'

Bağlama virtüözü Erdal Erzincan yeni albümü ile aşıklık geleneğine selam gönderiyor

Erdal Erzincan 'çalıp söylüyor'
Bağlama tekniklerinde yeni arayışları, doğaçlama ve gelenekseli bir araya getiren çalışmalarıyla dünyanın tanıdığı bir isim haline gelen Erdal Erzincan’ın yeni albümü Kalan Müzik’ten yayınlandı.

15 yaşından bu yana bağlama çalan, söyleyen, araştıran, hocalık yapan, besteler üreten sanatçı bu albümünde bağlama icrası üzerine yaptığı bütün denemeleri bir yana bırakıp “çalıp-söyleme” geleneğine vurgu yapıyor. Erzincan “Girdab-ı Mihnet” ile bağlamanın giderek unutulan bu köklü damarını hatırlatırken, bu geleneğin en önemli temsilcileri olan aşıkların kültür hazinemiz içindeki önemini öne çıkarmayı amaçlıyor.

Albümde bulunan 16 türkünün hepsinin özel bir anlamı var Erdal Erzincan için. Albüme İsmini veren Girdab-ı Mihnet’i “Yaşamı boyunca mazlumdan yana saf tutmuş ve bunu müziğine yansıtmayı kendine ilke edinmiş büyük usta” diye tanımladığı, aşık Feyzullah Çınar’ın anısına seslendirmiş. Doğduğu yörenin ezgisi olan Kırat türküsünü ona bağlamayı sevdiren aile büyüklerine ithaf ediyor. Seher Yeli türküsüyle ise ona çalıp söyleme geleneğininin önemini öğreten Muhabbet grubuna; yani Arif Sağ, Musa Eroğlu, Muhlis Akarsu, Yavuz Top’a selam ediyor.
Artık dünyanın tanıdığı bir isim
Erzurum’lu Erdal Erzincan’ın ilk hocaları babası, amcası, dayısı… Daha sonra Arif Sağ’dan ders almaya başlıyor. Ondandır ki, usta-çırak ilişkisinin önemine inanıyor. Ancak o da konservatuarlı bir sanatçı. Şelpe tekniği üzerine çalışan, gitar çalma tekniklerini araştırıp sazına uygulayan sanatçı, bağlama teknikleri konusundaki ustalığı ve 1994 sonrasında çıkardığı albümlerle genç yaşında halk müziğinde önemli bir yer edindi.

Vokal müzikte Erzurum yöresi ve Alevi geleneğine yakın olan Erzincan Töre, Garip, Gurbet Yollarında, Anadolu (Enstrümantal), Al Mendil, Kervan, Giriftar (Enstrümantal) albümlerini yaptı. Bu çalışmaların yanı sıra “Türküler Sevdamız” ve “Concerto for Baglama” (Bağlama Konçertosu) adlı projelerde yer aldı.

2004 yılında Viyana’da Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer’in desteğiyle Wiener Konzerthaus’ta, Russell McGregor yönetimindeki Ambassade Senfoni Orkestrasıyla verdiği konser ses getirdi.

Ardından İranlı Kemança sanatçısı Kayhan Kalhor’dan birlikte çalışma teklifi aldı. Birlikte yaptıkları çalışmada doğaçlamadaki sınırlarını denerken, yaptıkları albüm “The Wind” adıyla dünyanın en önemli plak şirketlerinden ECM’den yayınlandı.

İspanyol flamenko gitaristi Juan Carmona ile birlikte 2009 yılından itibaren Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde konserler verdi.

Bağlama Orkestrası kurdu ve bu orkestrayla pek çok konser verdi. Arif Sağ ile birlikte hazırladığı “Bağlama Metodu” Pan Yayıncılık tarafından yayımlandı.

Aynı zamanda kendi adını taşıyan bir bağlama okulu bulunan Erdal Erzincan, Nazım Hikmet Akademisi,Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi gibi kurumlarda eğitimci olarak görev yapıyor.